Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да закрие

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да закрие
Коментари Харесай

Ердоган също заговори за закриване на Инджирлик

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Анкара може да закрие военната база " Инджирлик ", в случай че Съединени американски щати продължат с налагането на наказания против Турция, съобщи БГНЕС.
" За двете страни е доста значимо Съединени американски щати да не подхващат стъпки, които ще бъде невероятно да се поправят в нашите връзки. Разбира се, Турция ще даде отговор на всички наказания на Съединени американски щати. Ще седнем и ще решим. Ако е належащо, ще затворим " Инджирлик " и " Кючерик ", съобщи Ердоган за телевизия A Haber.
Преди това турският външен министър Мевлют Чавушоглу в изявление, излъчено на 11 декември по телевизия A Haber, също предизвести, че Турция може да закрие " Инджирлик " и радарната станция " Кюречик ".
На 11 декември Комитетът за външни връзки на Сената на Съединени американски щати утвърди законопроект за налагане на наказания на Турция. Ако бъдат признати от Сената и подписани от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, те могат да включват заледяване на активите на Турция, ограничение на визите и ограничение на достъпа до заеми.
До напрежението в връзките сред Анкара и Вашингтон се стигна поради закупуването от страна на Турция на съветските системи за противовъздушна защита С-400, които ще влязат на въоръжение в страната до април 2020 година, макар възраженията на Съединени американски щати.
Доставката на първата партида от системи за противовъздушна защита С-400, направени от Русия, стартира през юли и завърши през октомври. Вашингтон се притеснява, че оръжието е несъвместимо със стандартите за сигурност на НАТО и може да компрометира работата на американски изтребители F-35. Турция настоя, че ще продължи с доставките на С-400. Втората партида може да бъде доставена до края на идната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР