Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път защити нетрадиционната си

...
Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път защити нетрадиционната си
Коментари Харесай

Ердоган защити ниските лихви на фона на стопяващата се лира

Турският президент Реджеп Ердоган за следващ път отбрани нетрадиционната си политика за ниски лихвени проценти в опит да подтиква икономическия напредък и отварянето на нови работни места. Това докара до следващо рекордно поевтиняване на лирата по отношение на американския $, написа investor.bg.

Турция се е отказала от старите политики, основаващи се на високи разноски по заеми и мощна валута в името на забавянето на инфлацията, като вместо това минава към нова парадигма, която приоритизира по-големите вложения, износа и основаването на нови работни места, разяснява Ердоган, в понеделник, представен от Bloomberg.

„ Ние или трябваше да се откажем от вложенията, производството, растежът и работните места, или да се надигнем пред историческо предизвикателство, с цел да осъществим личните си цели “, сподели президентът.

И до момента в който множеството централни банки към този момент обмислят стягане на паричната политика на фона на растежа при цените, то решението на Турция да понижи с 4 процентни пункта лихвите от септември раздруса пазарите и тормози вложителите, съгласно които паричната политика на страната става все по-непредсказуема.

Изказването на турския президент докара до следващо поевтиняване на лирата. В понеделник тя доближи спад от 11,4767 за щатски $, което е намаляване от над 2%. Минути преди 21 ч. българско време тя се възвръща леко до 11,4503 лири за $.

В изявлението си президентът за следващ път заподозря скрит план под формата на „ игра “ против Турция от тези, които употребяват като оръжие лихвите, валутните курсове и инфлацията.

„ С наслада виждаме, че лихвата на централната банка се задържа ниска “, уточни той.

 Президентът не пропусна и да предизвести, че страната му ще отговори на „ нечестните, необясними нараствания на цените “ от тези, които употребяват евтината лира за опрощение.

„ Знаем сносно какво вършим със сегашната валутна политика, за какво го вършим и какъв риск носи и какво ще реализираме най-после “, добави Ердоган.

Партията на справедливостта и развиването на Ердоган от десетилетия разчита на мощния стопански напредък в страната за триумфа си на изборите, който постоянно се дължи на намаляването на лихвените проценти за поощряване на кредитирането. Когато стопанската система се сви по време на пандемията, същата наклонност последва и утвърждението за президента и партията му.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР