Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент още на

...
Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент още на
Коментари Харесай

Турция си избра отново Ердоган! Партията му обаче губи…

Турският президент Реджеп Ердоган завоюва вота за президент още на първи тур, като получи 53% от поддръжката на гласоподавателите. Висшата изборна комисия на Турция удостовери успеха му.

Стотици хиляди симпатизанти на ръководещата Партия на справедливостта и развиването се събраха нощес на протест в Истанбул и отпразнуваха избирането му.

Пет политически партии прескачат 10-процентовия предел и влизат в Народното събрание. Най-много гласове след партията на президента печели главната опозиционна Народно-републиканска партия.

Партията на Ердоган обаче губи болшинството си и остава с 293 депутати в Меджлиса.

В речта си пред симпатизантите Ердоган разгласи, че Турция е минала още една инспекция за народна власт, давайки образец за целия свят.

Опозицията не приема резултата от изборите. Днес се чакат изказвания на главната опозиционна партия – Републиканската, съобщи bTV.

„ Формално, чисто механически не установявах големи нарушавания, само че този боязън и напрежението, което витае у хората, сигурно ще окаже въздействие върху вота”, съобщи пред bTV Борис Ячев, наблюдаващ да Парламентарната асамблея на ОССЕ в Истанбул. По думите му е имало извънредно засилено полицейско наличие, обвързвано с инспекция на документи и на опцията на хората да гласоподават.

„ По време на самия избор в 22-те секции, които посетих, представителите на наблюдаващите, на опозиционните партии и на неправителствени организации нямаха куража да споделят пред самите членове на секционните комисии за нарушаванията, на които са били очевидци, а изчакваха извън в коридора, с цел да кажат”, съобщи Ячев. Той добави, че се касае за нарушавания, свързани с напън от страна на представители на секционните комисии да се гласоподава в избрана посока, със задължението да се снима вотът, с цел да се покаже очевидно след това и броенето. „ Направи ми усещане, че главно млади дами бяха представители на опозицията и на неправителствени организации и те имаха куража да дойдат при мен, с цел да споделят наблюденията си”, уточни Ячев.

Министър-председателят Бойко Борисов е поздравил в телефонен диалог президента Ердоган за изборната победа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР