Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент още на

...
Турският президент Реджеп Ердоган спечели вота за президент още на
Коментари Харесай

Ердоган спечели президентските избори, но остава без мнозинство в парламента


Турският президент Реджеп Ердоган завоюва вота за президент още на първи тур, като получи 53% от поддръжката на гласоподавателите.

Висшата изборна комисия на Турция удостовери успеха му.

Председателят на комисията Сади Гювен сподели, че след броене на 97,2 % от бюлетините Ердоган печели повече от половината гласове. По думите му оставащите бюлетини няма да се отразят на изхода от изборите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Стотици хиляди симпатизанти на ръководещата Партия на справедливостта и развиването се събраха нощес на протест в Истанбул и отпразнуваха избирането му.

Партията на Ердоган обаче губи болшинството си и остава с 293 депутати в Меджлиса.

Според данни от изборната комисия в турският парламент ще бъдат показани Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган, нейният съдружник Партията на националистическото деяние (ПНД), основната световна опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и десноцентристката " Добра партия ".

Ердоган: Демокрацията завоюва

В речта си пред симпатизантите Ердоган разгласи, че Турция е минала още една инспекция за народна власт, давайки образец за целия свят.

Турция " мина още една инспекция за народна власт, давайки образец на целия свят ", сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган, откакто беше разгласен за победител на президентските избори, съобщи ДПА.

“Нашата народна власт завоюва, волята на народа завоюва, Турция завоюва ", съобщи Ердоган пред ликуваща навалица от последователи, събрали се пред централата на неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Анкара. " Турция направи своя избор в интерес на отбраната на своята народна власт, своите права и свободи, поддържането на своите промени. Турция направи своя избор в интерес на растежа, развиването, вложенията ", посочи той.

По думите му Турция ще " завоюва доста по-добро място на интернационалната сцена " и ще " усъвършенства мира и благоденствието на всеки един от своите жители ".

Ердоган съобщи, че Турция ще продължи да " освобождава сирийски земи ", тъй че бежанците да могат да се върнат наред в Сирия, показва Ройтерс.

Опозицията не признава резултатите

Малко по-рано представители на опозицията и главният му противник Мухарем Индже споделиха, че резултатите от над 90% обработени бюлетини са подправени, тъй като системата на турската изборна комисия демонстрира, че са били преброени под половината. Републиканската национална партия (РНП), която издигна кандидатурата на Индже, предизвести Ердоган след речта му, че няма да признае загубата си и че когато същинският резултат бъде разгласен, ще има балотаж на вота за президента на 8 юли.

Думите на Индже бяха подхванати от консуматори в обществените мрежи. Турски жители се събраха и пред Върховния избирателен съвет (YSK) в символ на митинг. Дори специалисти в студиото на TRT попитаха за какво Ердоган не е изчакал със известието си, до момента в който и последните 2-3 % не бъдат оповестени и успеха не се удостовери от YSK. Очаква се, когато YSK заяви краткотрайните резултати, Индже също да направи изказване.

Ердоган обаче предизвести - без категорично да загатва РНП - че резултатът би трябвало да се почита. " Надявам се, че никой няма да опита да хвърли сянка на подозрение върху резултатите и да навреди на демокрацията, с цел да скрие личния си неуспех, " сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР