Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с иранския външен министър

...
Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с иранския външен министър
Коментари Харесай

Турция разговаря с Иран за Сирия, САЩ и санкции

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който дойде в Анкара, с цел да го осведоми за срещата си с президента на Сирия Башар Асад, оповестява " Дейли Стар ", цитирайки Агенция Франс Прес.

Турция поддържа сирийските опозиционни бунтовници, а Иран поддържа Асад в дългата война на Сирия, само че двете страни уголемяват контактите си в интернационалните старания за преустановяване на сраженията.

Казахстан ще бъде хазаин на нов кръг от договаряния за Сирия на 25-26 април в своята столица, неотдавна преименуван от Астана на Нур-султан. " Имах дълъг диалог с Башар Асад. Ще дам детайлности от тези разисквания на господин Ердоган ", разяснява Зариф пред кореспонденти.

Анкара прекъсна връзките си с Дамаск през 2011 година след началото на сирийската война, а Ердоган назова Асад " палач ". Ердоган призна през февруари, че се реализират контакти на ниско равнище, а реториката му също се смекчи в последните месеци.

" В Сирия, през цялото време, на място, ние не сме съгласни с Иран по доста въпроси. Но ние взехме решение да сътрудничим с Иран за политическо решение ", съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Повтарящите се кръгове от мирните договаряния на Организация на обединените нации за Сирия не съумяха да сложат завършек на кръвопролитията, а Иран, Русия и Турция започнаха паралелни договаряния и се концентрираха върху екстремисткия бастион Идлиб в Северозападна Сирия, оповестяват локални сирийски медии.

Този район, граничещ с Турция, се държи най-много от някогашния филиал на Ал Кайда в Сирия, Хаят Тахрир ал-Шам (бивш фронт от Нусра) и на доктрина е предпазен от масирана сирийска атака посредством съглашение сред Русия и Турция.

Септемврийският контракт имаше за цел да сътвори буферна зона към Идлиб, само че не е изцяло изпълнен, защото екстремистите отхвърлиха да се отдръпват.

Турция е и измежду осем страни, на които Съединени американски щати разреши за шест месеца да търгуват с Иран, когато през ноември влезе в действие нов кръг наказания против иранските финансови действия и продажбите на нефт и газ, оповестява " Ахвал ".

Чавушоглу разяснява, че Турция ще продължи да споделя на Съединени американски щати, че ембаргото върху Иран е неправилно.

" Нашите министри приказваха по въпроса за ембаргото със своите сътрудници по открит и явен метод. Министърът на финансите Берат Албайрак организира среща с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. По време на тези срещи сътрудниците ни предадоха нашите опасения и отзиви по тези въпроси на своите сътрудници от Съединени американски щати ", изяснява Чавушоглу./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР