Турският президент Реджеп Ердоган се опитва да ревизира границите на

...
Турският президент Реджеп Ердоган се опитва да ревизира границите на
Коментари Харесай

Джамбазки: Ердоган опитва ревизия на всички граници

Турският президент Реджеп Ердоган се пробва да ревизира границите на Турция в Близкия Изток и следва политика на доминация и „ напън на Балканите”, разяснява в „ Здравей, България” по Нова телевизия евродепутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

„ Конфликтът тъкмо в този град и на това място не е от 50 а от над 2000 години”, уточни Джамбазки за протичащото се сега в Йерусалим. „ Редът в тази част на света е натрапен със съглашението Сайкс-Пико от 1916 година, сред Англия, Франция и Русия, в хода на Първата международна война, по какъв начин да се преразпредели наследството на Турция”.

Джамбазки акцентира, че Турция губи дружно с България тази война. Той добави, че доста хора споделят, че мюсюлманите би трябвало да бъдат признателни на Израел, че е запазил джамията Ал Акса.

Евродепутатът разясни, че мирният развой сред Палестина и Израел сега не върви наникъде. А това, което се случва сега в района е „ преразпределение на територии и на влияние”.

„ В целия този район сега върви геополитическо препозициониране. За първи път видяхме на едно място Иран, Турция и Русия от едната страна, от другата страна са Израел, Саудитска Арабия и САЩ”, сподели Джамбазки.

„ Турският президент е пореден в антиизраелската си политика, като през вчерашния ден доближи до антисемитизъм с определението, че Израел са терористи. Това е изказванието на най-крайните палестинци. От самото начало на политическата си кариера господин Ердоган се припознава като пореден бранител на палестинската идея в Израел. По време на преврата в Египет, той зае страната на Мюсюлмански братя – най-радикалните изразители на политическия ислям от 1928 година насам”, съобщи Джамбазки и напомни случая с кораба „ Мави Мармара “, за който Ердоган сподели, че е оповестяване на война от Израел.

„ Той се пробва да ревизира всички граници, които Турция има след загубата на Първата международна война. Меси се във вътрешните работи на всички прилежащи страни, в това число и България. Опитва се да инженерства на политически партии в България”, счита Джамбазки.

„ В момента Ердоган вижда, че е притиснат тежко от края на войната в Сирия. И се тормози, че американците ще извърнат внимание на Турция и на кюрдския въпрос. В един от мирните контракти от 1920 година (Севърския – бел. ред) е концепцията да има кюрдска страна, което визира две огромни турски провинции – Източен Анадол и Диарбекир”, уточни Джамбазки.

Той разяснява, че сега върви пренареждане на силите в тази част на света.

„ Няма повече страни като Либия, Ирак, Сирия ще бъде с изменени граници. В Йемен се води война сред Иран и Саудитска Арабия”, сподели Джамбазки. Според него в тази обстановка Турция си търси мястото и даже води война в Сирия и в Ирак сега.

„ Лозанският кротичък контракт визира България във връзка с мюсюлманското население, която живее в Тракия. Това население е българско, то е българоговорящо. Това, че българската страна години обратно не е направила нужното, с цел да резервира неговите права и законни ползи е наш проблем”, регистрира Джамбазки. „ Тук разногласието сред Гърция и Турция е безразсъден, тъй като става дума за българско население”.

„ Ердоган се пробва да бъде бранител на всички мюсюлмани”, счита евродепутатът. „ Той следва политика на „ напън на Балканите”.

„ Би могло да се предизвика напрежение в българското общество със сепаратистки претенции. Искането за малцинства опонира на Конституцията. Това е фракционизъм, тъй като идващото нещо е независимост”, уточни евродепутатът. „ Турската идея за доминация на Балканите не е етническа или религиозна. Тяхната идея е следната – който е мохамеданин, е турчин. Има мюсюлмани, които са българи, които са сърби”.

Според Джамбазки България би трябвало да се възползва от смяната на политическия ред в света и да стартира да прави политика на Балканите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР