Турският президент Реджеп Ердоган се е отказал от намерението си

...
Турският президент Реджеп Ердоган се е отказал от намерението си
Коментари Харесай

Ердоган се отказа да гони посланиците на 10 западни страни |

Турският президент Реджеп Ердоган се е отказал от желанието си да на 10 западни страни, измежду които Съединени американски щати, Германия, Франция и Нидерландия , заяви БНР. Причината за дипломатическия скандал е призивът им за освобождение на турския филантроп Осман Кавала, който към този момент 4 година е в пандиза без присъда. В писмото на посланиците се посочваше, че процесът против деятеля хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция. А Анкара отвърна, че се прави опит за интервенция в правосъдната й система.

По-рано през днешния ден управляващите в Берлин и Париж отхвърлиха да са получавали публична информация за планове на Ердоган да изгони посланиците им.

В неделя американският държавен департамент изиска пояснение. А ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли дефинира дейностите на Турция като властническа наклонност. в опит за похищение на вниманието от икономическите проблеми на страната със заканата да изгони първите дипломати на 10-те страни. 

Отношенията на Турция със западните ѝ съдружници са белязани от най-дълбоката им рецесия от началото на 19-годишното ръководство на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес.

В очакване на решението на турското държавно управление Германия разгласи, че е в " тясно съдействие и консултиране със засегнатите от заканите сътрудници " и означи, че не е имало публично съобщение от турската страна. Говорителят на държавното управление в Берлин Щефан Зайберт уточни, че управляващите са загрижени и озадачени от мненията на турския президент.

" Ако Ердоган експулсира дипломатите, това няма да е в сходство с околните двустранни връзки на двете страна и тяхното съдействие в границите на НАТО ", съобщи Зайберт.

64-годишният деятел и предприемач Кавала бе оправдан предходната година по обвиняванията, свързани с антиправителствените митинги през 2013 година в парка „ Гези “ в Истанбул.

Оправдателната присъда обаче бе анулирана, а против него бяха повдигнати обвинявания в шпионаж и опит да бъде свалено държавното управление по време на опита за прелом през 2016 година За това той може да получи пожизнен затвор без право на обжалване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР