Турският президент Реджеп Ердоган призова Армения и всички останали страни

...
Турският президент Реджеп Ердоган призова Армения и всички останали страни
Коментари Харесай

Ердоган към Армения: Отворете си архивите и тогава говорете за геноцид

Турският президент Реджеп Ердоган прикани Армения и всички останали страни да отворят архивите си по този начин, както е направила Анкара, а историците да дефинират имало ли е арменски геноцид в Османската империя.

Той се произнесе пред участниците в симпозиума за развиването, визията и приноса на архивите към историческите проучвания, който се организира навръх 24 април – датата, приета от редица страни като ден за респект към паметта на над 1, 5 милиона арменци през 1915 година Турската страна изрично отхвърля да се помири с този факт, приказва за него като за " събитията от 1915 година " и от време на време насочва гневни рецензии към държавните водачи.

Ердоган уточни, че архивите на Турция за интервала на Османската империя имат рекордните 31 милиона класифицирани документи, а имало и прекалено много изчезнали в епохата на Ататюрк, която той назова " време на еднопартийно ръководство ". „ Ние отворихме архивите си. Армения, ти също имаш архиви, отвори ги, третите страни също да прочетат това, което имат. Тогава да дойдат историците. А след това ние, политиците, да беседваме. Който желае да откри истината, вратите на нашите архиви са до дъно отворени “, сподели президентът. Според него османският списък е богатство, което съдържа историята на повече от 40 страни.

„ Турция пази загатна за големите си географски територии. Търсенето на отговорите за доста интернационалните проблеми в османските архиви не е на вятъра. Ако в географските територии се възвърне справедливостта, с архивните документи, които притежаваме, правото ще откри своето място “, разяснява Ердоган. Той акцентира още, че ще бъде от огромна изгода за културата на страната, в случай че османският турски език стартира да се учи в междинния курс.

Турският водач акцентира убеждението си, че страните, които са скочили да поучават Анкара за „ арменския случай “ и битката й с тероризма, и й изнасят уроци по човешки права и народна власт, имат „ кърваво минало “. „ Виновните за убийствата на големи маси човешки същества през последните епохи през днешния ден нахлузиха маските на човешките права и свободи. Нито турците, нито мюсюлманите са отговорни за гибелта за тези 4 милиона души от времето на Кръстоносните походи.Тези, които в този момент приказват за геноцид, са изтрили от паметта си еврейската плячка в Европа. Все още чуваме писъците на почтените в пустините на Либия и Алжир. Казах на френския президент: още си нов, само че аз знам за кланетата в Алжир и Руанда. Когато разкопавате кланетата, геноцидите, мъченията, ще видите същите тези, които през днешния ден крещят за народна власт и свободи “, съобщи в острата си тирада Ердоган.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР