Турският президент Реджеп Ердоган предизвика гнева на Атина, след като

...
Турският президент Реджеп Ердоган предизвика гнева на Атина, след като
Коментари Харесай

Ердоган разгневи Гърция с предложение за размяна на войници

Турският президент Реджеп Ердоган провокира гнева на Атина, откакто предложи да замени двамата гръцки граничари, задържани в Турция през март, за осемте турски бойци, които потърсиха леговище в Гърция, съобщи английският „ Гардиън “.

„ Ако ни ги предадат ще разгледаме молбата на Гърция “, съобщи Еродоган през уикенда в изявление за локалния канал NTV, свързвайки за първи път двата случая.

Държавният глава на Турция настоя, че турските военнослужещи съзнателно са избягали в страна членка на Европейски Съюз след тяхното присъединяване в несполучливият опит за държавен прелом на 15 юни 2016 година и съобщи, че Анкара към този момент е отправила предложение към Гърция.

„ Те ни помолиха да върнем гръцките бойци и ние им казахме, че „ в случай че насочат сходно искане, първо би трябвало да ни предадат бойците от ФЕТО, взели участие в преврата против нашата страна “, сподели Ердоган, визирайки придвижването на живеещия в Съединени американски щати  мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за уредник на метежа

Вчера гръцкият президент Прокопис Павлопулос отхвърли предлагането, до момента в който министърът на защитата на Гърция Панос Каменос сподели, че това е следващото доказателство, че двамата гръцки бойци са държани като „ заложници “.

„ Наистина е тъпо, че може да има такова преплитане сред случая с бойците, които са арестувани на случаен принцип, и турските жители, на които беше предоставено политическо леговище в сходство с разпоредбите на интернационалното право “, съобщи Павлопулос, като добави, че концепцията за сходна замяна е „ немислима “.

27-годишният сержант Димитрис Куклацис и 25-годишният лейтенант Ангелос Митретодис бяха задържани от турските управляващи на 1 март, откакто двамата се изгубили по време на стихия и прекосили турската граница без позволение. В момента двамата се намират в строго охраняван затвор в Одрин, където те към момента чакат правосъден развой.

Напрежението сред двете страни членки на НАТО се увеличи фрапантно през последните няколко месеца поради няколко необитаеми острова в Егейско море и честото нарушение на гръцко въздушно пространство от Турция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР