Турският президент Реджеп Ердоган поиска конкретна помощ от Европа за

...
Турският президент Реджеп Ердоган поиска конкретна помощ от Европа за
Коментари Харесай

ЕС иска да запази споразумението за мигрантите с Турция

Турският президент Реджеп Ердоган изиска съответна помощ от Европа за Сирия, само че получи отговор, че Турция първо би трябвало да спре мигрантите, които идват от нейна територия към Гърция, съобщи БГНЕС, базирайки се на Reuters.
Ердоган отиде в Брюксел, където беше посрещнат от ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европесйкия съвет Шарл Мишел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
" Кризата с мигрантите, която има както филантропичен аспект, по този начин и съставлява опасност за сигурността, идва от Сирия. Нито една европейска страна не може да си разреши лукса, да остане безразлична. Очакваме съответна поддръжка от нашите съдружници, за битката която Турция е оставена да води сама. НАТО е в сериозен интервал, в който би трябвало да покаже ясно своята поддръжка ", сподели Реджеп Ердоган на водачите на Европейски Съюз и НАТО. Той изрази подготвеност да има бъдеще за съглашението за мигрантите.
Европейският съюз, обаче, не оказва поддръжка за военните дейности на Турция на територията на Сирия. Брюксел сподели още преди акцията на Анкара, че не утвърждава концепцията. Освен това Европейският съюз дава обещание помощ на Турция за оправянето с мигрантите, само че не абсолютно и безрезервно.
" Събитията на гръцко-турската граница очевидно сочат, че става дума за политически стимулиран напън към външните граници на Европейския съюз ", сподели Фон дер Лайен на Реджеп Ердоган за мигрантите, които се пробват да влязат в Гърция.
" Предусловие за каквато и да е помощ за Турция ще бъде прекъсването на поддръжката им за противозаконните опити за пресичане на границата на Европейски Съюз, както и изтеглянето на мигрантите от граничния регион ", добави авторитетният евродепутат Манфред Вебер.
Европейският съюз споделя, че до момента са били преведени към половината от 6 милиарда евро, които Брюксел даде обещание на Анкара в договорката за прекъсване на мигрантския поток към Европа. Според Европейски Съюз, парите са били дадени на Турция за построяването на учебни заведения и медицински центрове за милионите бежанци на тяхна територия.
Споразумението предвиждаше и други ограничения, като взимане от европейски страни на бежанци непосредствено от лагерите в Турция и обезпечаването на безвизов режим за турските жители при пътуването им в Европейския съюз.
" Обяснихме ясно на президента, че нашата решителност да продължим напред към решаването на тези проблеми е налице, само че тя би трябвало да бъде реципрочна на дейности от негова страна ", сподели Урсула фон дер Лайен след траялата 40 минути среща с Реджеп Ердоган. Тя изясни, че че в идващите дни и седмици цялостният текст на съглашението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи Европейски Съюз и Турция имат общо виждане за събитията до момента, само че се разминават в тяхното пояснение.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни, след диалога с турския президент, че Алианса към този момент е вложил към 5 милиарда щатски $ в Турция, с които са били осъвременени военни летища и радарни комплекси.
Още: " Йоханес Хан: Ердоган отвори границите за отклонение на вниманието "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР