Турският президент Реджеп Ердоган обяви събота, че е разпоредил на

...
Турският президент Реджеп Ердоган обяви събота, че е разпоредил на
Коментари Харесай

Ердоган изгони посланиците на САЩ, Канада и шест страни от ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи събота, че е разпоредил на турското външно министерство да разгласи 10 посланици от западни страни за „ личност нон грата “ поради апелите за освобождението на турския човеколюбец Осман Кавала.

Кавала лежи в пандиза от четири години, упрекнат за финансирането на митингите през 2013 година и за присъединяване в несполучливия опит за прелом през 2016 година Той отхвърля обвиняванията.

В взаимно изказване от 18 октомври посланиците на Канада, Дания, Франция, Германия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Нова Зеландия и Съединени американски щати приканиха за заслужено и бързо разрешаване на случая на Кавала и за неговото " бързо освобождение " от пандиза. Тогава турското външно министерство ги привикани за пояснения и назова нарече изказването “безотговорно “.

“Издадох нужната заповед на нашия външен министър и споделих какво би трябвало да се направи: Тези 10 посланици би трябвало да бъдат оповестени за личност нон грата незабавно “, сподели Ердоган.

" Те ще познаят и ще схванат Турция. В деня, в който не познаят и схванат Турция, те ще си тръгнат ", сподели той по време на тирада в северозападния град Ескишехир.

Посолствата на Съединени американски щати, Германия и Франция, Белият дом и Държавният департамент на Съединени американски щати не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар.

Норвежкото външно министерство съобщи, че посолството в Анкара не е получило информация от турските управляващи по този въпрос.

“Нашият дипломат не е направил нищо, което да постанова експулсиране “, сподели ръководителят на връзките на министерството Труде Маасейде пред Ройтерс. Той добавя, че Турция е добре осведомена с гледната точка на Норвегия по този случай.

“Ще продължим да призоваваме Турция да съблюдава демократичните стандарти и върховенството на закона, към които страната се е заела според Европейската спогодба за правата на индивида “, сподели Маасиде.

Кавала беше оневинен предходната година по обвинявания, свързани с митингите през 2013 година, само че решението беше анулирано тази година и бе комбинирано с обвинявания по друго дело, обвързвано с опита за прелом. Правозащитни организации настояват, че неговият случай е емблематичен за репресиите против критиците на Ердоган.

Кавала сподели в петък, че би било " безсмислено " той да участва на правосъдния си развой, защото справедливото чуване е невероятно, поради последните мнения на Ердоган.

Ердоган бе представен в четвъртък, че е споделил, че въпросните посланици няма да пуснат " бандити, убийци и терористи " в личните си страни.

“Тъй като при тези условия няма опция за обективен развой, считам, че присъединяване в чуванията и отбраната ще бъде безсмислено оттук насетне “, сподели Кавала в документално изказване.

Европейският съд по правата на индивида прикани за неотложно освобождение на Кавала в края на 2019 година, заявявайки, че няма обстоятелства, които да поддържат обвиняванията против него. Съдът откри, че карцерът му е имал за цел да го накара да мълчи.

Европейски съд по правата на човека излезе с сходно решение тази година по делото на Селахатин Демирташ, някогашен началник на прокюрдската Народна демократична партия (HDP), който е държан в пандиза от близо пет години.

Съветът на Европа, който следи осъществяването на решенията на Европейски съд по правата на човека, съобщи, че ще стартира наказателна процедура против Турция, в случай че Кавала не бъде освободен. Следващото съвещание по делото против Кавала е на 26 ноември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР