Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция е изтеглила 40

...
Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че Турция е изтеглила 40
Коментари Харесай

Ердоган бесен на НАТО, изтегли войници от учение

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи, че Турция е изтеглила 40 бойци от военни учения на НАТО в Норвегия , осведомят " Дейли сабах ", АП и Агенция Франс Прес.

Държавният глава разгласи решението, откакто създателят на модерната турска страна Мустафа Кемал Ататюрк и Ердоган са били наречени " врагове ".

" Имаше случай в Норвегия. Те направиха нещо като " лист с врагове " и в него включиха името на Ататюрк и моето име ", сподели той в послание към провинциални водачи от ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

Той разясни, че персонално е наредил неотложно евакуиране на турските бойци, откакто началникът на Генералния щаб на Турция военачалник Хулуси Акар и министърът по въпросите на Европейски Съюз Омер Челик, които са пътували за конференция на НАТО в Канада, са го уведомили за случая.

" Те оповестиха, че " това се е случило...и ние ще изтеглим нашите 40 бойци ". И аз споделих: " Абсолютно, не се бавете, незабавно ги изтеглете, даже и тези имена да бъдат отстранени ". Такива неща се случват понякога на разнообразни места. За страдание също по този начин измежду нас има такива хора ", разясни Ердоган.

" Такъв пакт, подобен алианс не може да съществув а ", натърти той по адрес на НАТО.

Някои турски медии спекулират, че фотоси с Ататюрк и Ердоган са били употребявани като цели по време на ученията.

На уеб страницата на НАТО написа, че сега в Норвегия се организират две военни учения.

По-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сервира опрощение на Ердоган.

В известие Столтенберг разясни, че случаят е станал по време на неотдавна извършени учения на НАТО в Съвместния център за военна подготовка в Ставангер, което се е случило в " резултат на самостоятелни дейности и не отразява гледището на НАТО ".

Допълва се, че цивилен помощник неотложно е отхвърлен от ученията и Норвегия ще вземе решение за налагане на дисциплинарно наказване.

НАТО разгласи, че два обособени случая са се случили, които са свързани с Ердоган и Ататюрк.

Първоначално механически чиновник употребявал фотография на Ататюрк като зложелател, която намерил онлайн. След това турски военнослужещи удостоверили случая и техникът е освободен от поста.

Другият случай е обвързван с норвежки военнослужещ от турски генезис, който е разкрил подправен профил на Ердоган във вътрешна обществена мрежа на НАТО и разгласил мнения в ущърб на алианса от името на турския водач. След удостоверение на случая виновният е освободен от служба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР