Турският президент Реджеп Ердоган обвини Запада в провокации срещу Русия,

...
Турският президент Реджеп Ердоган обвини Запада в провокации срещу Русия,
Коментари Харесай

Ердоган от Белград: Войната ще е дълга, виновен е Западът, който провокира Русия

Турският президент Реджеп Ердоган упрекна Запада в провокации против Русия, които са принудили Москва да понижи газовите доставки за Европа. Ердоган направи изказването от Белград, където е на двудневно посещаване. Сърбия е втората спирка от балканската обиколка на турския президент.

" Войната в Украйна няма да завърши скоро и тези, които подценяват Русия бъркат ", съобщи Ердоган от Белград на взаимна конференция със сръбския президент Александър Вучич.

" Мога ясно да кажа, че не намирам отношението на Запада за вярно. Западът води политика, построена на провокации. В тази война няма победител, само че имам вяра, че има доста губещи ", съобщи Ердоган.

Турският президент акцентира уравновесената политика на Анкара сред Русия и Украйна, а поддържането на отворени дипломатически линии с двете страни докара до провеждането на най-високопоставените от началото на войната срещи сред съветски и украински представители точно в Турция.

В хода на диалозите Александър Вучич е помолил Ердоган за  помощ в снабдяването на Сърбия с ток през зимата, с цел да може азербайджански ток през България да се транспортира в Сърбия.

Сърбия е изразила интерес да купи турски безпилотни летателни апарати " Байрактар ", а Ердоган е подготвен и да оказва помощ в разговора с Прищина.

В рамките на визитата сред Турция и Сърбия бяха подписани 7 съглашения - едно от тях ще разреши на сърбите да пътуват до Турция единствено с персонални карти. Турция намерено поддържа самодейността на Белград - " Отворени Балкани ", оповестяват турските медии.

Реджеп Ердоган дойде в Белград след аудиенция в Босна и Херцеговина. Посещението му там идва в навечерието на парламентарни избори на 2 октомври.

В рамките на визитата Ердоган съобщи, че ще направи всичко допустимо за провеждането на транспарантни и градивни избори. И в Босна и Херцеговина беше подписано съглашение за пътешестване сред двете страни с персонални карти. Подобно съглашение към този момент е в действие и с България от края на юли.

След визитите в Босна и Херцеговина и Сърбия, Реджеп Ердоган ще посети и Хърватия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР