Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че никога няма

...
Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че никога няма
Коментари Харесай

Президентът на Турция: Никога няма да отстъпя по въпроса за лихвите

Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че в никакъв случай няма да направи компромис с повишение на лихвените проценти заради позицията си, че високите лихви стоят зад рекордната инфлация в страната.

Цитиран от турския ефирен канал NTV, Ердоган още веднъж отбрани намаляването на лихвите от централната банка на страната, като сподели, че се чака инфлацията да намалее до юни 2023 година, когато е планувано да се проведат общи избори, съобщи БНР.

Пред кореспонденти по време на полет при завръщане си от посещаване в Туркменистан, турския президент сподели, че неотдавнашната неустойчивост на обменния курс на турската лира не се основава на икономическите фундаменти и че Анкара е подготвена да даде нужната поддръжка за стимулиране на вложенията, а точно посредством държавните банки.

Междувременно щатският $ нараства с нови над 3% по отношение на турската лира по време на търговията в понеделник към равнище от 12,70 лири.

Турската лира се обезцени с повече от 71% по отношение на $ от началото на годината насам и през днешния ден се търгува малко под рекордния връх към 13,367 лири, доближат на 23 ноември 2021 година

Последната трагична амортизация на турската лира през последните дни беше реалност предвид на продължаващото гледище от страна на Ердоган за понижаване на лихвите на централната банка макар растящите с близо 20% инфлация в Турция.

От септември насам Централната банка на Турция понижи лихвения си % с 400 базисни пункта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР