Турският президент Реджеп Ердоган каза, че Анкара е готова да

...
Турският президент Реджеп Ердоган каза, че Анкара е готова да
Коментари Харесай

Турция е готова да транзитира израелския газ за ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган сподели, че Анкара е подготвена да употребява газа, създаван от Израел в Източното Средиземноморие, в границите на страната и да го доставя в Европа. Той сподели това по време на диалог с турски публицисти на борда на самолета, прибиращ се от посещаване в Киев.

" По-рано към този момент започнахме да приказваме по тази тематика (с Израел). Ние използваме израелски газ вътре в страната, само че също така ще се включим в взаимна работа за превозването му до Европа ", сподели Ердоган, представен от НТВ. Турският водач уточни, че има намерение да „ разиска въпроса за доставката на израелски газ с израелския президент Ицхак Херцог “, който може да посети Анкара през март. " Надявам се, че по време на визитата на господин Херцог тези тематики ще бъдат в нашия дневен ред. Освен това ще приказваме за това с премиера (Нафтали Бенет) ", сподели той. Въпросът за превозването на газ от Източното Средиземноморие излезе на напред във времето заради несигурността за осъществимостта на Източносредиземноморския газопровод (EastMed pipeline). Говорейки за вероятностите на този план, Ердоган напомни, че Съединени американски щати са спрели да поддържат този план. " Според мен Съединени американски щати се отдръпнаха от плана, тъй като не откриха в него това, което чакаха, т.е. финансова полза. Ако беше по този начин, те нямаше да се отдръпват. Говорим за правата на популацията на кипърските турци във връзка с този район, който пазиме “, сподели Ердоган. Той напомни, че турските сондажни и сеизмични кораби работят отвън кипърския шелф, което понижава цената на газа за крайния консуматор.

Споразумението за създаване на газопровода за Източно Средиземноморие беше подписано на 2 януари 2020 година от Гърция, Кипър и Израел. Предполага се, че тръбопроводът EastMed ще разреши енергийни доставки от израелското находище Левиатан и кипърското находище Афродита през островите Кипър и Крит до континенталната част на Гърция и в бъдеще, евентуално до Италия. Дължината на газопровода е 1900 км, от които 1300 км ще бъдат положени под вода и 600 км на суша. Проектният потенциал на газопровода EastMed е 10 милиарда кубически метра газ годишно. На 8 януари обаче гръцкият информативен портал Defense-point.gr заяви, че Съединени американски щати са уведомили Гърция, Кипър и Израел, че не поддържат плана „ както по екологични, по този начин и по стопански аргументи “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР