Турският президент Реджеп Ердоган иска да превърне прочутата църква Света

...
Турският президент Реджеп Ердоган иска да превърне прочутата църква Света
Коментари Харесай

Ердоган иска да превърне `Света София` в Истанбул в джамия

Турският президент Реджеп Ердоган желае да трансформира фамозната черква " Света София " в Истанбул още веднъж в джамия. Бившата християнска базилика в този момент е музей. 

Статутът на “Света София ” може да бъде изменен на джамия след локалните избори на 31 март. Така храмът ще може да се посещава гратис, посочи в тв изявление Ердоган. Цената за вход в този момент е 10 $. 

Той даде образец с намиращата се в съседство така наречен „ Синя джамия “, където всички влизат гратис.

Само преди седмица Ердоган дефинира апелите за отваряне на „ Св. София “ за ислямски молебствия като „ игра, в която той няма да влезе. “, напомня БНР. Повод за това стана акция в обществените мрежи след нападението в Крайстчърч в Нова Зеландия. На 16 март пред музея се събраха няколкостотин членове на разнообразни ислямски организации, които стачкуваха против манифеста на атентатора от Нова Зеландия. На апела за отваряне на „ Св. София “ за свещенодействие, Ердоган прикани вярващите първо да изпълнят прилежащата джамия „ Султан Ахмед “ и добави, че напълно скоро е била открита джамията в Чамлъджа – най-голямата в Турция – която е няколко пъти по-голяма от „ Св. София “.

Храмът „ Света София “ е издигнат по заповед на византийския император Юстиниан и в продължения на епохи е бил седалище на Вселенския патриарх и най-голямата църква в света. След завладяването на Константинопол от османците през 1453 година храмът е трансфорат в джамия, а от 1935 година е музей, включен в листата на ЮНЕСКО на международното културно завещание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР