Турският президент Реджеп Ердоган има свои разбирания за икономиката и

...
Турският президент Реджеп Ердоган има свои разбирания за икономиката и
Коментари Харесай

Турската икономика се сви по-малко от очакванията

Турският президент Реджеп Ердоган има свои разбирания за стопанската система и лихвите.

© Umit Bektas Турската стопанска система се е свила по-малко от упованията през второто тримесечие и, наподобява, се възвръща от рецесията, подбудена от валутната рецесия през предходната година.

Загърбване на рецесията

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Брутният вътрешен артикул (БВП) е намалял през интервала с 1.5% на годишна база, демонстрират офцицианите данни на Турския статистически институт. В съпоставяне с първото тримесечие Брутният вътрешен продукт е повишен с 1.2%, като се имат поради сезонно изгладените данни, което е второ следващо покачване, оповестява Reuters.

Допреди година стопанската система на Турция отчиташе рекордни растежи от над 5%, само че инфлацията се увеличи доста, откакто турската лира загуби към 30% от цената си през 2018 година, а вътрешното търсене внезапно спадна и това докара до криза.

На годишна база стопанската система на южната ни съседка се свива през последните три тримесечия. Анкета на Reuters измежду специалисти предвижда стесняване от 2% на годишна база през второто тримесечие, което ще направи растежа през 2019 година нулев.

На какво се дължи

Вътрешното ползване през последното тримесечие е било по-високо, в сравнение с икономистите предвидиха, а чистият експорт, подкрепят от слабата лира, също е лимитирал годишното стесняване. Това са факторите, които са повлияли на възобновяване през интервала април - юни.

" Смятаме, че оттласкването от дъното стартира от второто тримесечие ", споделя Муамер Комуркуоглу, икономист в капиталовата банка Is Yatirim. " Но възобновяване към този момент е нежно и степента му ще се дефинира от понижаване на лихвите от централната банка и апетита за световен риск. "

Миналата година валутната рецесия, подбудена от дипломатически спор с Вашингтон и подозренията за независимостта на централната банка, докара до привършване на траялия с години взрив на строителството, подтикван от задграничните вложения.

Лирата поевтиня по отношение на $ с още 9.6% през тази година, само че спадът на инфлацията последните месеци отвори вратата на централната банка за понижаване на лихвите под 20% през юли и даде началото на облекчение на паричната политика.

Бизнес вложенията, арестувани от високите разноски за заеми и валутната неустановеност, са намалели през второто тримесечие. Промишленото произвеждане също е намаляло през юни.

Инвестициите понижават със 7.4% по отношение на предходните три месеца. На годишна база разноските на бизнеса за съоръжение спадат с 22.8%. От своя страна държавните разноски, които нормално са забележителен мотор на растежа на Брутният вътрешен продукт, се покачват с 3.3% по отношение на миналата година. Износът нараства с 8.1%.

Други данни също допускат поврат в най-голямата стопанска система на Близкия изток макар рисковете пред нея, в това число комерсиалната война, която може да докара до световен спад.

Резултатите от бизнес изследване за показателя на мениджърските поръчки - PMI, оповестено настрана в понеделник, сподели, че след 17-месечно стесняване турската индустриална интензивност понижава единствено непретенциозно през август, което допуска, че компаниите може да са подготвени да се завърнат към напредък.

Правителството също по този начин направи проверка на данните за Брутният вътрешен продукт, като се стартира от началото на 2017 година, и в този момент регистрира по-малко годишно стесняване през първото тримесечие на 2019 година - 2.4%.

Джон Харисън, началник за разрастващите се пазари в TS Lombard, съобщи, че към момента чака стопанската система да се свие тази година. Данните за Брутният вътрешен продукт " удостоверяват, че растежът не върви доста добре и макар че е умерено по-добър от предстоящото... към момента има опасения дали ще има надскачане на паричната политика и възобновяване на обезценяването на валутата ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР