Турският президент Реджеп Ердоган идва ербап на срещата с евролидерите

...
Турският президент Реджеп Ердоган идва ербап на срещата с евролидерите
Коментари Харесай

ОБЗОР: Ердоган идва ербап

Турският президент Реджеп Ердоган идва ербап на срещата с евролидерите във Варна. Той счита да удари по масата и да сложи ултимативно настояванията на Анкара. Това стана ясно от гневна и емоциална тирада на Ердоган пред конгрес на неговата партия в Трабзон през вчерашния ден.

„ Западът се пробва да ни поучава, да ни дава препоръки, оставете ги за себе си. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да вършим ", съобщи Ердоган. И се закани да покаже във Варна видеозаписи, доказващи, че Европейски Съюз поддържа кюрдите, които Анкара счита за терористи. Турският водач ще беседва през днешния ден от 19 ч. в Евксиноград с европейските водачи Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер по самодейност на домакина Бойко Борисов. Българският министър председател ще има срещи на четири очи и с тримата си посетители.

До късни доби може да продължи срещата сред Европейски Съюз и Турция, която е планувана за тази вечер във Варна. Разговорите, от които по принцип се чака да понижат напрежението сред Европа и Анкара, може да се окажат сложни. Особено след вчерашното изказване на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, че не счита да прави каквито и да е отстъпки пред европейските водачи.

Срещата, в която ще вземат участие министър председателят Бойко Борисов, шефът на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и Ердоган, е планувана за 19 часа. Според турски медии тя би трябвало да продължи минимум два часа. Специалисти обаче през вчерашния ден показаха мнение, че е допустимо диалозите да се проточат. Пари и бежанци ще бъдат най-обсъжданата тематика на срещата. Според Анадолската организация публична Анкара чака от Европейски Съюз съответни стъпки за възобновяване на атмосферата на взаимното доверие, както и актуализиране на съглашението по Митническия съюз Турция – Европейски Съюз, либерализиране на визовия режим за турските жители, ускорение на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция, и най-много общи дейности в битката против тероризма. В същото време представителите на Европейски Съюз възприемат срещата във Варна като платформа за подсилване на съдействието за премахване на проблемите, насъбрани в връзките с Турция.

Преди броени дни Ердоган се закани, че във Варна ще пита Европейски Съюз къде са обещаните 3 млрд евро за бежанците. А през вчерашния ден наля още масло в огъня, заричайки се да не допусне Западът да го поучава и заявявайки, че няма да отстъпи пред европейските водачи. „ Западът се пробва да ни поучава, да ни дава препоръки, оставете ги за себе си. За всичко имам видео-документи. Утре (днес - бел.ред.) и без друго ще бъдем дружно във Варна, квалифициран съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да вършим ", уточни Ердоган със недопечен звук пред участниците в районната конференция на ръководещата партия в Трабзон. Той акцентира, че Западът завижда и ревнува, предизвикан от динамичното развиване на Турция през последните 15 години. Ердоган се зарече, че във Варна ще покаже доказателства за това, че западни страни подкрепят кюрдски групировки. Президентът разгласи, че интервенция „ Маслинова клонка " продължава и на иракска територия – към Синджар.

Очаква се турският президент да дойде през днешния ден следобяд във Варна с два самолета, четирима министри, двама готвачи и мощна защита. Ердоган води 4-ма свои министри - външният министър Мевлют Чавушоглу, министърът по европейските въпроси Йомер Челик, министърът на стопанската система Нихат Зейбекчи и комерсиалният министър Бюлент Тюфенкчи. Премиерът Бойко Борисов през вчерашния ден дойде в морската столица и даже ревизира по какъв начин върви построяването на бул. „ Васил Левски " в града. Вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министър Лиляна Павлова се чакаха в резиденция Евксиноград до края на деня.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР