Турският президент Реджеп Ердоган е получил повече от 50% от

...
Турският президент Реджеп Ердоган е получил повече от 50% от
Коментари Харесай

Пълна победа на Ердоган в Турция, Борисов го поздрави

Турският президент Реджеп Ердоган е получил повече от 50% от гласовете, които са нужни, за нов мандат с разширени пълномощия, заяви Висшата изборна комисия на Турция.

„ Според резултатите, Реджеп Тайип Ердоган печели безусловно мнозинство годни гласове, което му разрешава да бъде избран отново на първи тур “, сподели ръководителят на Висшата изборна комисия Сади Гювен на брифинг в Анкара.

Кървави избори: гръмнаха районен водач в Турция

Избори в Турция: Ще продължи ли да господства Ердоган

Скрита камера снима Ердоган да инструктира за "плътното бранене " на гласоподавателите

Той уточни, че 97.7% от гласовете са регистрирани и преброени. Той посочи, че бюлетините, които още не са преброени не са задоволителен брой, с цел да лишават цялостното безспорното мнозинство за Ердоган. Гювен не даде финален резултат, само че съгласно Анадолската организация Ердоган печели с 52.5% от гласовете след преброяването на съвсем всички бюлетини.

Турция „ мина още една инспекция за народна власт, давайки образец на целия свят”, сподели Ердоган пред последователи на Партията на справедливостта и развиването в Анкара, откакто беше разгласен за победител на президентските избори.

По думите му Турция ще „ завоюва доста по-добро място на интернационалната арена” и ще „ усъвършенства мира и благоденствието на всеки един от своите граждани”.

Той благодари на турските жители, като сподели, че изборната интензивност е била най-високата в историята на страната и добави, че ще продължи да „ освобождава сирийски земи” и ще поправи грешките на своята партия по време на идния си президентски мандат.

Същевременно българският министър председател Бойко Борисов поздрави в телефонен диалог нощес Ердоган за изборната победа.

„ Убеден съм, че изразената през днешния ден воля на турския народ ще бъде основа за постоянното и консолидирано развиване на Турция във всички области”, е декларирал Борисов.

Той изрази задоволство от засилените контакти сред България и Турция в последните години и уточни, че разчита дейното двустранно съдействие да продължи.

„ Вярвам, че дружно ще работим за подсилване на връзките сред нашите две страни в региона на миграцията, както и за мира и стабилността в региона”, споделил министър председателят на България.

Той също по този начин е срещнал Ердоган с позицията, която съобщи пред европейските водачи в Брюксел, че съглашението с Турция би трябвало да продължи, с цел да бъде преодоляна имигрантската рецесия и че за следващ път е настоял Европейски Съюз да изплати останалата част от контрактуваните средства.

Турският президент е благодарил на Борисов и е изразил вяра за още по-успешно партньорство сред двете страни.

Независимо броене от опозицията удостовери резултатите и успеха на Ердоган и водената от него Партия на справедливостта на развиването в изключителните президентски и парламентарни избори, макар сигналите за нарушавания. Силно се показва и неговият съдружен сътрудник Партията на националистическото деяние. Двете политически сили печелят надлежно 44% и 11% при 99% преброени бюлетини.

Опозиционният водач Мухарем Индже получава 31%. Републиканската национална партия взима 23%, прокюрдската Демократичната партия на народите – 11%, а Добрата партия – 10%.

Balkon hazır! Millet Liderini bekliyor. pic.twitter.com/yWsCRdH81s
— AK Parti (@Akparti) June 24, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР