Турският президент Реджеп Ердоган доминира политическата сцена на страната в

...
Турският президент Реджеп Ердоган доминира политическата сцена на страната в
Коментари Харесай

На изборите Ердоган плати висока цена за проблемите в турската икономика

Турският президент Реджеп Ердоган господства политическата сцена на страната в продължение на повече от 15 години, само че заплати висока цена за икономическия срив и ще направи промени в кабинета си, с цел да ограничи вредите. Това споделя пред организация " Ройтерс " почитан източник от неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Ердоган загуби столицата Анкара на изборите предходната неделя, а евентуално и Истанбул – двата бастиона на партията, откогато той е на власт от 2003 година Загубите пристигнаха след двумесечна акция, в която той от време на време се появяваше на по осем разнообразни събития на ден, наричаше съперниците си " терористи " и предупреждаваше, че вотът е " на живот и гибел ", въпреки изборите да бяха единствено за локална власт.

По времето на Ердоган Турция претърпя бърз стопански растеж, съпроводен със строителен взрив и евтини заеми, които покачиха стандарта на живот. Това разшири базата поддръжници на ПСР надалеч отвън консервативните и религиозни турци.

Но икономическите проблеми подкопаха поддръжката за партията, откакто предходната година лирата поевтиня по отношение на $, инфлацията скочи до 20%, безработицата се увеличи, а стопанската система влезе в криза. Сега няколко разнообразни източници на " Ройтерс " от ПСР настояват, че Ердоган ще предприеме промени в държавното управление, само че не влизат в детайлности какви.

Реформи, само че какви

В неделя вечерта президентът даде обещание да организира стопански промени на правилото на свободния пазар преди идващите общи избори след 4 години. Икономисти напомнят, че той е правил такива обещания след всички вотове през последните години и постоянно се концентрира върху краткосрочното преодоляване на ситуацията.

Този път опциите му са лимитирани – той би трябвало да поддържа уязвимата валута и да рестартира забавящата се стопанска система. Според Улрих Лайхтман от " Комерцбанк " управляващите имат опция да усилят държавните разноски, без да смъкват цената на лирата, само че валутната политика не вдъхва доверие.

Стабилността

Първо като министър председател, а след това като президент Ердоган събра поддръжката на елементарните турци, признателни за стабилността и растежа, на либералите, удовлетворени от рестриктивните мерки, наложени на армията, и на кюрдските групировки, които започнаха мирни договаряния с Анкара.

Но в този момент единствените му съдружници са в Партията на националистическото действие; някогашните му сътрудници надали биха желали да се обвързват с човек, който ги свързва с терористи. " Той самичък се вкара в ултранационалистическия ъгъл във връзка с политическите съюзи ", разяснява анализаторът Гарет Дженкинс.

Хоризонтът му на деяние е сгънат до краткосрочни визии, сочи анализаторът. Пораженията в Анкара и Истанбул са знак, че той е изгубил чара си, въпреки обединението му с националистите да завоюва 51% от националния избор.

" Той може да дръпне спирачката леко, да забави спада. Но мисля, че сме очевидци на още един километричен камък в упадъка му. Не виждам по какъв начин в миналото би си върнал известността. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР