Турският президент Ердоган ще направи обиколка на Балканите. Той ще

...
Турският президент Ердоган ще направи обиколка на Балканите. Той ще
Коментари Харесай

Ердоган тръгва на обиколка из Балканите

Турският президент Ердоган ще направи обиколка на Балканите. Той ще посети Сърбия, Босна и Хърватия от 6 до 8-ми септември, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на срещата на върха на самодейността „ Отворени Балкани “ в Белград, осведоми сръбското издание „ Данас “, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Ситуацията в Босна и Херцеговина ще бъде преди всичко в нашия дневен ред, тъй като не можем да позволим да има спор в сърцето на Балканите, предизвести Чавошоглу и добави, че друга тематика ще бъде разговорът сред Белград и Прищина.

Чавушоглу посочи, че страната му ще направи всичко допустимо, с цел да помогне на балканските си съседи да обезпечат потребностите от газ тази зима и че „ Отворени Балкани “ е мост сред Балканите и Европейския съюз.

" Зимата идва. Енергийната и продоволствената сигурност се трансфораха в постоянно срещани провокации. Няма друга рецепта с изключение на солидарността. В Турция вършим всичко допустимо, с цел да осъществим истанбулското съглашение за зърното. Ние вършим всичко допустимо, с цел да помогнем на нашите балкански съседи да обезпечат потребностите си от газ за зимата “, сподели Чавушоглу.

На срещата на върха на " Отворени Балкани " той уточни, че вижда самодейността като " мост сред Балканите и Европейския съюз " и оцени, че в предишното разширението е било измежду най-успешните политики на Европейски Съюз.

Междувременно евросъюзът „ се обърна против себе си, тъй че тесни политически ползи отвлякоха политиката на разширение “, съобщи Чавушоглу и сподели, че войната в Украйна „ подсети на всички за значимостта на разширението “ и че се надява самодейността „ Отворените Балкани “ да форсира евроинтеграцията на района.

„ Никой не може да изясни за какво Северна Македония и Албания чакаха толкоз дълго за началото на договарянията за присъединение “, сподели Чавушоглу и поздрави министър председателите на тези две страни за началото на договарянията за участие в Европейски Съюз.

По думите му някои може да си помислят, че Турция е новобранец или противник, само че това е неправилно, а Турция е част от Балканите и се гордее с това.

„ Отхвърляме и изкуствените разделения. Разделянето на Балканите на Запад и Изток няма да ни реши проблемите, нито ще послужи на някого. Балканите би трябвало да поемат надзор върху личната си орис. Трябва да премахнем пречките пред растежа. Трябва да напредваме дружно. Винаги ще поддържаме всяко изпитание в интерес на нашия район “, сподели Чавушоглу.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР