Турският президент Ердоган обяви очакваната от всички с нетърпение новина

...
Турският президент Ердоган обяви очакваната от всички с нетърпение новина
Коментари Харесай

Ердоган обяви увеличаване на минималната работна заплата с 30%

Турският президент Ердоган разгласи предстоящата от всички с неспокойствие вест за облекчение най-малко малко на ситуацията на най-уязвимата група в Турция с увеличение на минималната работна заплата в страната. Бореща се с голяма инфлация, Анкара предприе този ход с обещанието, че през месец декември ще има ново актуализиране.

Изявлението по отношение на минималната работна заплата направи самият Ердоган, като разгласи нарастване с 30%. Така нейната чистата сума е избрана на 5 500 т.л. Индексацията се приема нееднозначно, защото с междинното нарастване на минималната работна заплата ще се усили цената и на редица артикули. Ето и цифрите, които се трансформират с определянето на новия размер на минималната работна заплата.

Продължавайки изказването си по отношение на минималната работна заплата, президентът Реджеп Тайип Ердоган акцентира, че през декември ще бъде направено ново нарастване. Уведоми, че частта до минималната работна заплата от всички заплати е освободена от налог върху приходите.

С въвеждането на новата минимална работна заплата са настъпили промени в някои детайли.

С новата минимална работна заплата се трансформират пенсията за безработица, заемите за военна работа и за раждане, вноските за универсално здравно обезпечаване, пенсиите за над 65-годишна възраст, пенсиите за неработоспособност, вноските за непринудено обезпечаване, таксите за стаж, таксите за докладване на работещите на минимална работна заплата и удръжките за частна пенсия.

Както е известно, компенсацията за безработица се изплаща като 40 % от междинната брутна заплата на служащия. Най-голямото изплащано обезщетение за безработица не надвишава 80 % от месечната брутна минимална работна заплата. С новата минимална работна заплата се промени и размерът ѝ. Така компенсацията за безработица ще бъде изплатено в размер на минимум 2 хиляди 561 т.л. и най-вече 5 хиляди 123 т.л.
С увеличението на минималната работна заплата се усили и размерът на заемите за раждане и военна работа. Най-ниската дневна награда се усили до 68,9 т.л., а оптималната награда - до 520 т.л.

Премиите за общо здравно обезпечаване (ОЗО) също се усилват с повишаването на минималната работна заплата.

Както е известно, наградите на жителите, чиито приходи са под една трета от брутната минимална работна заплата, се покриват от страната. Хората, чиито приходи са по-високи от тази сума, сами заплащат вноските си. Тази година Институтът за обществена сигурност SGK е определил наградата за общо здравно обезпечаване (ОЗО) на 150,12 т.л. на месец. С междинното нарастване на минималната работна заплата новата награда за универсалната здравна застраховка набъбва на 195 т.л.

Пенсията за 65-годишна възраст, която беше избрана на хиляда 296 т.л., стана хиляда 684 т.л.

С междинното нарастване на минималната работна заплата незадължителната застрахователна награда е минимум 2 хиляди 81 лири, а оптималната е 15 хиляди 611 лири.

Ако до в този момент чиновник на минимална работна заплата е имал право на 5 хиляди и 4 т.л. обезщетение за 1 година работа, с новата минимална работна заплата тази сума нараства на 6 741 т.л.

Стажът в гимназиите и университетите се заплаща, като стажантите получават не по-малко от 30 % от чистата минимална работна заплата. При минимална заплата от 5 500 т.л. най-ниската сума за стаж става 1 650 т.л.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР