Турският президент Ердоган има нов мегапроект - ще строи втори

...
Турският президент Ердоган има нов мегапроект - ще строи втори
Коментари Харесай

Проектът на Ердоган, който надминава всичко досега


Турският президент Ердоган има нов мегапроект - ще строи втори Босфор. Каналът " Истанбул " е просто фантазия за вложителите, само че за доста от жителите на 16-милионния град той може да се трансформира в същински призрачен сън. 

: ново летище, най-голямата джамия в Турция или нов тунел под Босфора. Всички тези мегапроекти бяха осъществени по негова самодейност в рекордни периоди.

Но идващият план - каналът „ Истанбул “ – надминава всичко, известно до момента. Турското държавно управление на процедура има намерение да построи втори Босфор – нещо като копие на протока, който минава през 16-милионния град Истанбул.

Целта е да се облекчи интензивният трафик през Босфора и да се понижи рискът от произшествия, споделят от турското държавно управление.

Унищожена природа
Редакцията предлага
Онова, което за доста от жителите на Истанбул беше чиста фикция, в този момент последователно стартира да придобива ясни контури: макар множеството правосъдни тъжби против плана, скоро може да бъде направена първата копка на градежа. Още през март 2020 година беше разгласен търгът за реализатори, а измежду претендентите има многочислени вложители от Близкия и Средния изток.

Сред критиците на плана обаче са кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, огромна част от популацията на града, както и редица учени. Основните им причини против построяването на канала са свързани с предстоящите вреди, които ще бъдат нанесени на околната среда.

В края на 2019 година турското Министерство на екологията и градоустройството издаде нужната оценка за влияние върху околната среда (ОВОС) и даде своето позитивно мнение за плана. Но самостоятелни учени предвиждат, че построяването на този канал ще нанесе опустошителни вреди.

В Истанбулската камара на екоинженерите всеки ден постъпват нови тъжби против мегапроекта, споделя за Дъждовни води нейният общоприет секретар Медат Гюней. „ Целият язовир „ Сазлидере “, т.е. най-важният контейнер за питейна вода в европейската част на града, ще би трябвало да отстъпи мястото си на плана. Освен това, съгласно Оценка на въздействието върху околната среда, цялото езеро Теркос ще бъде интегрирано в новия канал “.

Жилища за 1,2 милиона души

За отплата на заличавания язовир „ Сазлидере “ ще бъде издигнат новият водоем „ Мелен “ - още един мегапроект, който ще възникне на 200 километра източно от Истанбул. „ Това ще докара до доста повишаване на водата, което сензитивно ще засегне турските данъкоплатци “, споделя Гюней.
 Трасето на новия канал минава през 16-милионната метрополия Истанбул
Трасето на новия канал минава през 16-милионната метрополия Истанбул

Екосистемата по протежението на бъдещия канал се отличава с богата флора и фауна. Там се срещат голям брой редки и застрашени растителни и скотски типове. Много птици употребяват езерата в региона, с цел да мътят и презимуват. Изследване на градската администрация на Истанбул демонстрира, че поради новия канал ще би трябвало да бъдат изсечени 200 000 дървета и унищожени 136 квадратни километра аграрни земи и 13 квадратни километра пасища.

Част от плана планува по протежението на новия канал „ Истанбул “, върху повърхност от общо 83 квадратни километра, да бъдат построени жилища за близо 1,2 милиона души. Медат Гюней подозира, че облагата на вложителите е главната движеща мощ за целия план. А тази облага, съгласно него, може да възлезе на към 800 милиарда щатски $. По-бедните поданици на града ще бъдат прогонени от тези места, предвижда още Гюней.

Кметът на Истанбул се бори против плана

Друг противоречив пункт към този план са големите строителни разноски. Официално се приказва за 11,5 милиарда евро, само че специалисти считат, че те ще бъдат доста по-високи. Проектът ще бъде „ напълно за сметка на данъкоплатците “, подлагат на критика от градската администрация на Истанбул, където ръководи опозицията.

Кметът Екрем Имамоглу, социалдемократ и член на най-голямата опозиционна мощ - Републиканската национална партия (CHP), е срещу построяването на изкуствения воден път. „ Ще се борим против построяването на канала, се споделя в негово мнение по тематиката. За Имамоглу този план е опасност както за природата, по този начин и за водоснабдяването на региона.

еговата позиция може и да е в полза на локалното население, само че за него самия тя стана съдбоносна: поради отпечатването на плакати с лозунга „ Или канал, или Истанбул “ държавното управление в Анкара стартира следствие против градоначалника.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР