Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара няма намерение да

...
Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара няма намерение да
Коментари Харесай

Йълдъръм: Връзките с Русия не ни отказват от ЕС

Турският министър председател Бинали Йълдъръм съобщи, че Анкара няма желание да преразгледа политиката си във връзка с Европейски Съюз, а развиването на връзките с Русия не съставлява опция на устрема към Европа, оповестява Анадолската организация.

Йълдъръм е в Мадрид за присъединяване в полемика, проведена от Nueva Economia Forum.

„ Турция е член на НАТО и над 60 години е претендент за участие в Европейски Съюз. Държави, които доста по-късно желаеха присъединение, към този момент от дълго време са част от Евросъюза. В същото време Турция се сблъсква с идеологически проблеми “, уточни той в словото си.

Премиерът изрази страдание поради обстоятелството, че някои европейски страни си затварят очите пред дейностите на членове на незаконните организации, включително терористите от ПКК и от ФЕТО на Фетхуллах Гюлен. Според него Европейски Съюз постъпва неблагоразумно, като скапва връзките си с подобен огромен съдружник като Турция и това е от голяма важност за бъдещето на самия съюз. Не би трябвало да се не помни, че дейностите на радикалните организации заплашват и бъдещето на Европа, предизвести Йълдъръм.

Той разяснява и обстановката в Сирия, като акцентира, че не Турция е причина за спора там, само че точно тя заплаща високата цена за него. Премиерът означи, че Средиземно море би трябвало да стане знак на мира и разцвета, а не да бъде място за гибелта на стотици хора, включително и деца. Голяма роля за това би трябвало да изиграят Турция и Испания, сподели той пред участниците във форума. На взаимната конференция с испанския министър председател Мариано Рахой Йълдъръм подложи на рецензия апела на ПАСЕ от през вчерашния ден за анулация на предварителните избори в Турция.

„ Би било най-добре в Съвета на Европа да се занимават със личните си директни функционалности. Въпросът за провеждането на изборите е право на Турция и вместо апели за анулация на вота, ПАСЕ би трябвало да предотвратява присъединяване на терористи в своите мероприятия “, уточни турският министър председател. Той сподели това във връзка присъединяване със слово пред ПАСЕ на Салих Муслим, някогашния съпредседател на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз. Изказването в ПАСЕ на терориста Салих Муслим, ръцете на който са окървавени от гибелта на стотици и хиляди почтени хора, няма да способства за мира и битката с тероризма, нито в отбраната на европейските полезности, акцентира Йълдъръм.

Той означи, че Брюксел следва да преразгледа целите си за развиването на Европейски Съюз, с цел да в профил натрупалите се проблеми в връзките с Турция и изрази вяра за смяна във визията на Европа за Анкара. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР