Турският посланик у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на

...
Турският посланик у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на
Коментари Харесай

Външно министерство привиква турския посланик днес

Турският дипломат у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на диалог в Министерството на външните работи през днешния ден по предписание на министър Екатерина Захариева, оповестиха от Министерство на външните работи.
 Турското посолство разочаровано, че думите на посланика са изопачени  Министерство на външните работи вика турския дипломат на диалог след думите му за проучване на езика
Тя чака от него пояснение за апела му българската страна да насърчи проучването на турския език като непознат език.

Всъщност посланикът не сподели нещо смущаващо, само че министър председателят Бойко Борисов избухна след думите му. Като по команда заваляха реакции и от други политически сили у нас.

На церемонията по откриването на четвъртия корпус на турския цех „ Теклас “ край Кърджали в събота Н. Пр. Улсусой съобщи: „ Пожеланието ми е, тъй като това ще подтиква турските вложители и предприемачи, които желаят да осъществят плановете си и да основат работни места, по този начин и българските жители, които знаят добър вербален и писмен турски език. Това ще насърчи още повече вложения от Турция “.

Българският министър председател обаче изтълкува думите му като рекламация, разгласи пред медиите, че ще му потърси отговорност и разяснява, че " не му е работа на посланика да слага такива въпроси на толкоз прекрасен празник, с толкоз другари ". От Българска социалистическа партия отидоха по-далеч, като изтълкуваха думите на посланика като предпочитание за наложително проучване на турски, а водачът Корнелия Нинова изтълкува това като опит за непозната интервенция във вътрешните ни работи. Вътрешна македонска революционна организация осъди изявлението, а Възраждане непосредствено изиска дипломатът да бъде изпъден. Турското посолство, в отговор, изрази разочарованието си от превратното пояснение на думите на посланика.

Турски език и сега се учи от децата у нас, за които е майчин. Той не е наложителен, а избираем предмет.

Според външния ни министър обаче " думите на посланика звучат смущаващо ". Според позицията  " такова изявление от посланика на прилежаща и партньорска страна като Турция не подхожда на упованията на Република България за това, по какъв метод следва да се развиват нашите добросъседски и другарски връзки ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР