Турският парламент прие противоречив законопроект, който дава на патрулите в

...
Турският парламент прие противоречив законопроект, който дава на патрулите в
Коментари Харесай

За разлика от България, Турция прие закон за доброволни патрули - много спорен

Турският парламент одобри спорен законопроект, който дава на патрулите в квартала по-големи пълномощия, а критиците упрекнаха президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, че желае да построи лоялна " милиция ", написа Агенция Франс Прес.
Новият закон дава на " нощните стражи ", които обикалят улиците през нощта и рапортуват за обири и вълнения, съвсем същите пълномощия като на полицията. Сега на тях ще им бъде разрешено да носят огнестрелно оръжие и ще имат пълномощията да стопират и претърсват хора , съобщи БГНЕС.
С повече от 28 000 членове институцията на " нощните стражари " - която е прикрепена към вътрешното министерство и датира повече от 100 години - набъбна доста след опита за прелом през юли 2016 година против Ердоган.
Дебатът по законопроекта в Народното събрание провокира разгорещени разногласия, замяна на обиди, като депутатите даже се нахвърлиха един против различен по време на сесията.
Партия на справедливостта и развиването на Ердоган, която показа законопроекта, споделя, че новите правила ще разрешат на нощните наблюдаващи по-ефективно да оказват помощ на органите на реда, като осуетяват кражбите и предотвратяват нападенията на улиците. В старите турски филми охранителите са показани като доброжелателни чичовци, патрулиращи по улиците със свирка сред устните, нащрек за смутители на реда.
Опозицията обаче упрекна Ердоган в авторитаризъм, създавайки лоялни въоръжени сили. " Те употребяват институцията на нощните стражи, с цел да основат милиция ", съобщи Махир Полат от главната опозиционна Народна републиканска партия, като добави, че полицията би трябвало да бъде засилена, в случай че е належащо. 
Припомняме, че през вчерашния ден предложение на " Обединени патриоти " за доброволни отряди към полицията беше отхвърлено и Вътрешна македонска революционна организация заплаши поради това да излезе от ръководството. НФСБ на Валери Симеонов обаче не се трогна от сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация по въпроса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР