Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че Анкара

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че Анкара
Коментари Харесай

Анкара продължава усилията за безопасно връщане на два турски самолета, които от 24 февруари са на летището в Киев

Турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи през днешния ден, че Анкара продължава контактите и с Русия, и с Украйна за обезпечаване на безвредно връщане в страната на два турски военно-транспортни самолета А400М, които от 24 февруари са на летище Бориспол в Киев, заяви турската държавна телевизия ТРТ Хабер.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1786
Акар посочи, че двата самолета са били изпратени на 24 февруари вечерта за филантропична помощ, като е било планувано да изтеглят и турски жители, намиращи се в Украйна. Самолетите обаче са останали блокирани на летище Бориспол след затваряне на въздушното пространство. 

Акар уточни, че Анкара продължава напъните, ориентирани към безвредно връщане на самолетите в Турция при вероятно помирение. Той сподели, че екипажът на самолетите се намира в посолството на Турция в Украйна. При първа опция ще евакуираме нашите самолети, сподели Акар и добави, че при сходна опция, ще може да бъдат евакуирани и турски жители, намиращи се в страната.

Акар посочи това в отговор на въпроси при посещаване дружно с началника на генералния щаб ген. Яшар Гюлер и командващия военноморските сили адмирал Аднан Йозбал в командването на силите за специфични интервенции на турския военнморски флот.

Акар напомни също, че е провел диалози както с съветския министър на защитата Сергей Шойгу, по този начин и с украинския си сътрудник Олексий Резников и добави, че когато има потребност, ще продължи тези диалози. Той сподели, че при диалозите е била споделена позицията на Анкара за намиране на решение по кротичък път, за неотложно преустановяване на филантропичната рецесия и за възможо най-скорошно реализиране на помирение. Очакваме да има положителни развития по отношение на това, добави Акар.

Той сподели, че при диалозите както с Шойгу, по този начин и с Резников са били изразени настояванията на Турция за обезпечаване на сигурността на турските жители, чиято евакуация продължава, или на тези, които са останали в някои региони. Акар означи, че и по този въпрос чака някои развития в идния интервал. Той акцентира, че Анкара е положила и продължава да поставя всички вероятни старания за най-бърза евакуация на турските жители, намиращи се в Украйна. Министърът добави също, че Турция е направила и прави всичко, което е по силите й, за облекчение колкото е допустимо на филантропичната рецесия в Украйна и работи за осигураяване на филантропична помощ.

Акар акцентира също, че Турция като страна с най-дълга крайбрежна линия на Черно море, през цялото време е защитавала мира, спокойствието и стабилността в региона и продължава да показва същата позиция и правила. Той добави, че с помощта на потреблението от Турция на правилата на конвенцията от Монтрьо в продължение на близо век в региона е имало доверие и непоклатимост. Министърът увери, че Турция е изпълнявала до момента отговорностите си по този въпрос и ще продължи да го прави. Акар акцентира, че всеки би трябвало да знае, че статутът, регламентиран от конвенцията от Монтрьо, е значима рамка за всички крайбрежни страни, за целия регион и за целия свят. Той добави, че никой няма да има изгода от нарушение на този статут, и прикани за общи старания за запазването му, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР