Турският министър на отбраната Хулуси Акар Анкара обвини Гърция, че

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар Анкара обвини Гърция, че
Коментари Харесай

Турция: Гърция използва кризата в Украйна срещу нас

Турският министър на защитата Хулуси Акар Анкара упрекна Гърция, че употребява рецесията в Украйна, с цел да нападна Турция, като акцентира, че страната му остава ангажирана с разговора с Атина , цитира думите му електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

" Някои (гръцки) политици не престават своята антитурска изразителност, изкривявайки по умишлен и нападателен метод произшествия и събития... ескалирайки напрежението ", сподели Акар след съвещание на кабинета късно във вторник.

" Те даже употребяват събитията в Украйна, с цел да нападат Турция ", добави той.

Въпреки това Акар сподели, че Турция чака гръцка делегация за ч етвъртия кръг от договаряния по отношение на ограниченията за създаване на доверие.

Гърция и Турция, въпреки и членки на НАТО имат нюансирана позиция към войната в Украйна на фона на многогодишни разногласия за териториалните води и шелфа в Егейско и Източно Средиземно море, в които се допуска, че има обилни находища на въглеводороди . Напоследък Турция упреква Гърция, че е нарушила договорите от Лозана и Париж, който дават на Атина суверенитет върху по-голямата част от островите в Егейско море, като е милитаризирала тези острови - нещо, което е неразрешено в тези контракти.

Гърция, като предан член на НАТО осъди остро съветската експанзия в Украйна и споделя напълно позицията на Северноатлантическия алианс, до момента в който Турция въпреки и да достави Украйна с съвременни дронове и други оръжия не заема остра позиция против дейностите на Москва.

Припомняме, че Турция управлява проливите Босфор и Дарданели, които се явяват единствената входна врата в Черно море, съобщи, че ще, която урежда прекосяването през тези проливи на плавателни съдове, в това число военни на черноморски и нечерноморски страни. Анкара разгласи, че няма да позволява в Черно море никакви военни кораби, с изключение на такива, които плават към пристанищата си на местодомуване, което значи, че Русия може да вкара в Черно море единствено военни кораби, които принадлежат на Черноморския й флот. Прилагайки това решение Турция не позволи три съветски военни кораба да влязат от Средиземно в Черно море.
 Ердоган: Турция употребява пълномощията си по Конвенцията от Монтрьо с цел да предотврати ескалация
Ердоган: Турция употребява пълномощията си по Конвенцията от Монтрьо с цел да предотврати ескалация

Той твърди, че Турция продължава стеснен разговор както с Русия, по този начин и с Украйна и приканва за позволение посредством диалог
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР