Турският кораб "Оруч Реис" ще извърши сеизмични проучвания в Източното

...
Турският кораб "Оруч Реис" ще извърши сеизмични проучвания в Източното
Коментари Харесай

Турция продължава сондажите в Средиземно море

Турският транспортен съд "Оруч Реис " ще извърши сеизмични изследвания в Източното Средиземноморие през идващите 10 дни (12 - 20 октомври), оповестява Ройтерс, базирайки се на публично известие на турския военноморски флот.

В средата на септември Анкара изтегли този кораб от зоната, за която искания имат и Гърция и Кипър след сериозен дипломатически скандал. Тогава се намесиха европейските институции, които предложиха ходатайство за решение на разногласието, даже заплашиха със наказания.

Други два кораба, "Атаман " и "Дженгиз хан ", ще продължат изследванията си в зона на Източното Средиземноморие, която включва води южно от гръцкия остров Кастелоризо, до 22 октомври. Турция предизвести, че възобновява изследванията за газ и нефт на юг от гръцкия остров Кастелоризо.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас разяснява, че това е нова сериозна ескалация на напрежението, а Турция играе "дестабилизираща роля " в района.

Отношенията сред Гърция и Турция внезапно се утежниха заради меморандума за съгласие, подписан в края на предходната година от Анкара с държавното управление на Либия за разграничаването на морските зони сред Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничение на морския шелф и изключителните стопански зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са ситуирани сред тях, от правото на континентален шелф и изключителна икономическа зона.

Гърция смята меморандума сред Турция и Либия за нереален и незабележим.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР