Турският гранд Бешикташ е една от приятните изненади до момента

...
Турският гранд Бешикташ е една от приятните изненади до момента
Коментари Харесай

Бешикташ - от ръба на банкрута към глобално величие

Турският гранд Бешикташ е една от приятните изненади досега в Шампионската лига. " Черните орли " записаха две победи в първите си два мача в група " G " и дадоха поръчка, че през този сезон ще играят значима роля в шампионата на богатите.

Развитието на истанбулския исполин през последните години е извънредно забавно, а упоритостите на притежателя Фикрет Орман - огромни.

 Снимка 315979
Източник:

Едва преди 5 години Бешикташ бе на ръба на банкрута. Тимът имаше задължения от над 300 млн. евро, а заведените каузи против клуба близо 140. Никой не желаеше да се наеме с отговорността да изправи спящия колос на крайници. И точно тогава се появи Орман, който завоюва президентските избори и си сложи амбициозни цели.

Бизнесменът, който се занимава главно със строителство и туризъм, стартира поетапно да стабилизира клуба. Ръкодството на отбора правеше рационални прехвърляния, с които понижи харчовете си, а резултатите бяха впечатляващи. В последните две години Бешикташ победи с купата в шампионата, а вместо да изпадне от Голямата тройка на Истанбул, даде сериозен отпор на безконечните си противници Фенербахче и Галатасарай, без да разполага с тяхната финансова мощност.

 Снимка 315984
Източник:

Освен това, беше построен и нов стадион, който замести остарелия " Иньоню ". Приказният " Водафон Парк " отвори порти на 16 април 2016 година. Съоръжението, което е с потенциал от 41 903 седящи места, се намира на брега на Босфора, а осреща му е дворецът Долмабахче. Бижуто на " черните орли " ще посрещне дуелът за Суперкупата на Европа през 2019 година.



Погледът на Фикрет Орман обаче е ориентиран към нещо надалеч по-мащабно от доминация на домашната сцена. Босът на истанбулския исполин желае да направи клуба световен бранд с над 100 млн. души фенбаза. През лятото предприемачът даде изявление за " Гардиън ", в което съпостави своя тим с Челси. " Районът на Челси е сходен на този на Ортакьой и Бешикташ, само че те имат 300 млн. почитатели по целия свят. Щом те имат подобен световен триумф, за какво и ние да не можем?! Крайната ни цел е да създадем Бешикташ международна марка и да увеличим 30-те си милиона почитатели до 100 милиона по цялата планета ".

 Турски публицист: Нито Бешикташ, нито Галатасарай се интересуват от Габриел Обертан
От Турция пред ТОПСПОРТ: Няма никакъв късмет Бешикташ или Галатасарай да вземат Обертан!

Френският футболист е бил мечтан от Бурсаспор и Малатияспор през лятото

Началните стъпки към постигането на тази цел бяха сложени през лятото. Тогава " черните орли " станаха първият турски тим, който игра контрола в Китай. Играчите на Шенол Гюнеш се изправиха против Шалке 04 в Джухай. " Турнето в Китай е първата забележителна стъпка към осъществяването на нашите цели, а в идните няколко сезона ще увеличим напъните си в този проект. Плановете ни са дълготрайни. Ще продължим да натискаме по всички фронтове за осъществяването на плана ни за глобализиране. Следват планове в Европа, Съединени американски щати, Малайзия и Индонезия ", добави Орман.

 Снимка 315987
Източник:

Бизнесменът е наясно, че положително показване в Шампионската лига през тази акция доста ще улесни осъществяването на проекта му. Именно затова Фикрет Орман отхвърли да пусне популярния треньор на отбора Шенол Гюнеш да поеме националния тим на Турция. Ръководството направи всичко допустимо да резервира отбора от предишния сезон, а в това време добави качество от чужбина, без да изпада в непотребни разходи. Пепе се събра със сънародника си Рикардо Куарешма, взети бяха Алваро Негредо, Гари Медел и Джърмейн Ленс, а всичко това коства на отбора малко над 5 млн.евро.

 Снимка 315986
Източник:

През лятото международният колос " beIN " взе правата върху Супер лигата. Шефовете на " черните орли " одобриха със удовлетворение тази вест, която ще им помогне в търсенето на смяната. Турското състезание е шестото най-голямо в Европа след Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Серия " А " и Лига 1. Освен това за първи път локалният шампионат ще бъде предаван отвън рамките на южната ни съседка - във Франция.

 Снимка 315983
Източник:

Изграждането на сполучлив световен бранд изисква много дълго време, а до този миг клубните президенти биваха избирани въз основата на нереалистични обещания. Управлеците търсеха бърза популярност и триумф, като за задачата харчеха луди пари за звезди, които са в зените на кариерата си. Именно това докара Бешикташ до там, че бе покрай края на съществуването си. Фикрет Орман изиска време, с цел да построи клуба от нулата и го получи. Той сложи харчовете на клуба под надзор и вкара ясни проекти за развиването на инфраструктурата. Изградена бе скауска система на детско-юношеско равнище, която с изключение на в цялата страна, работи и в чужбина.

Големите противници на Бешикташ - Галатасарай и Фенербахче са единствените турски представители в Топ 50 на футболните марки като стойност. Орман е наясно, че световната сцена е пътят към конкуренция и изместване на истанбулските съперници в този аспект.

 Бешикташ продължава наказателната си акция в Шампионската лига
Бешикташ продължава наказателната си акция в Шампионската лига

И Република България Лайпциг падна жертва на турския отбор

" Качеството на нашата лига пораства. Тя притегля огромни имена. Време е да изведем Бешикташ отвън рамките Турция. Имаме играчи, които са познати по целия свят - Пепе, Рикардо Куарешма, Райън Бабел, Талиска. Трябва да се маркетизираме отвън нашата страна. Вече вършим първите стъпки към превръщането на клуба в световен бранд. Имаме дълготрайно виждане. Превръщането ни в световен клуб няма да се случи от през днешния ден за на следващия ден, само че към този момент направихме първите стъпки към това. Днес градим основата на нашето бъдеще ", съобщи босът на Бешикташ.

 Снимка 315985
Източник:

Полетът на " черните орли " към необятната и неразучена територия стартира, а до каква степен ще стигне следва да разберем в идващите няколко години...

 Снимка 315976
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР