Турският финансов министър Нуредин Небати защити икономическите връзки на Анкара

...
Турският финансов министър Нуредин Небати защити икономическите връзки на Анкара
Коментари Харесай

Турция защитава икономическите си връзки с Русия

Турският финансов министър Нуредин Небати отбрани икономическите връзки на Анкара с Русия, както и ексцентричната финансова политика на президена Реджеп Ердоган на фона на рекордната инфлация в страната. В изявление за Financial Times Небати съобщи, че Турция поддържа " положителни съседски взаимоотношения " с Русия, макар опасенията на западните държавни управления, че страната служи като малка врата на Москва за отбягване на глобите, наложени след нашествието на Кремъл в Украйна. Той също по този начин съобщи, че " опозиционни детайли " в Турция и отвън нея " съзнателно повдигат въпросителни " по отношение на финансовите връзки на страната с Русия, като в същото време признава, че е имало прилив на парични средства във финансовата й система.

" Турция е страна, която работи доста деликатно в границите на интернационалната финансова система. Тя не е страна, която се държи по метод, който ще докара до нарушавания на интернационалната финансова система. Ние сме доста ясни по този въпрос ", съобщи Небати. " Всичко идва при нас по законни пътища ".

По-рано тази година Европейски Съюз предизвести, че стоплянето на връзките сред Анкара и Москва може да има последици за Турция, в случай че страната реши да оказва помощ на Кремъл да заобикаля глобите, наложени поради войната в Украйна. Турският президент Реджеп Ердоган се срещна няколко пъти с съветския Владимир Путин и двете страни поеха задължения за разширение на съдействието в региона на търговията и енергетиката.
Реклама Средства с неразбираем генезис
Нетните парични потоци към страната, избрани от Турската централна банка като " чисти неточности и пропуски ", чиито генезис е неразбираем, доближиха рекордните 28 милиарда $ през първите осем месеца на годината, като финансират към 70% от недостига в размер на 40 милиарда $ през същия интервал, предизвиквайки неразбиране измежду западните икономисти.

Според Небати основен съставен елемент за тези средства са неотчетени приходи от туризъм. Част от тях са пристигнали от руснаци, втората по величина група задгранични туристи в страната за тази година, плащащи в брой, защото нямат достъп до интернационалните финансови системи. Той уточни като различен източник обстоятелството, че страната е " заобиколена от война " в Русия, Украйна, Сирия и Ирак. Освен това турските компании и физически лица са репатрирали в страната пари, които са били държани в офшорни зони, което съгласно него от време на време се прави с пари в брой. Той съобщи, че всички тези средства са законни, макар опасенията на Запада, че потреблението на пари в брой прави невероятно следенето на действителния генезис на парите.

Финансовият министър предвижда, че тези потоци ще продължат и изрази убеденост, че Турция " доста комфортно " ще избегне рецесията на платежния баланс през идната година, макар 100 милиарда $ разноски за импорт на сила. Той добави, че страната упорства за отстъпка в цената на огромното количество природен газ, което купува от Русия. Анкара също по този начин е поискала от " Газпром " да отсрочи заплащането на доставките и Небати декларира, че чака " положителни вести " и по двата въпроса. Той също по този начин удостовери, че Руската нуклеарна организация е трансферирала средства към Турция, които съгласно анализатори са нараснали задграничния запас на страната с сред 5-10 милиарда $, за построяването на нуклеарна електроцентрала, само че отхвърли да разкрие точната сума.
Икономическа промяна
Небати, който е третият финансов министър на страната за последните три години, също по този начин отбрани нетрадиционната финансова политика на Ердоган, настоявайки, че страната минава през " промяна ". Турският президент, който отхвърля обичайна икономическа доктрина, че повишението на лихвените проценти понижава инфлацията, упорства за понижаване на разноските по заемите, с цел да насърчи растежа в страната. Миналата седмица централната банка понижи лихвените проценти за трети следващ месец, макар че през септември по публични данни инфлацията в Турция е надхвърлила 83%.
Реклама
Икономическата конюнктура в страната обаче е довела до спад на блогосъстоянието на популацията, като през последното десетилетие Брутният вътрешен продукт на човек е спаднало от пика си от към 12 500 $ през 2013 година до към 9 500 $ през предходната година.
Свързани публикации Кабинетът на Радев ще позволи България да изнася съветски горива 27 октомври 2022, 17:53 Румъния и Азербайджан с общ план за полутечен газ в Черно море 24 октомври 2022, 10:13 Войната | Докъде ще стигне Путин в Украйна 14 октомври 2022, 12:26 Войната в Украйна | Ядреният залог на Путин 14 октомври 2022, 06:49 Петролните наказания против Русия повишиха напрежението сред Сърбия и Хърватия 10 октомври 2022, 10:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР