Турският държавен глава Реджеп Ердоган гласува в Истанбул днес на

...
Турският държавен глава Реджеп Ердоган гласува в Истанбул днес на
Коментари Харесай

Ердоган гласува в Истанбул

Турският държавен глава Реджеп Ердоган гласоподава в Истанбул през днешния ден на предварителните избори, за които се надява, че ще му обезпечат нов мандат като президент при система с разширени пълномощия на тази институция.

Ердоган дойде в изборната секция придружаван от първата дама на Турция Емине Ердоган, съобщи Анадолската организация.

След като гласоподава, президентът похвали пред кореспонденти високата изборна интензивност, която по думите му надвишава 50 %.

"Това демонстрира какъв брой напреднала е турската народна власт и какъв брой развита е демократическата й зрялост ", сподели той. "С тези избори Турция претърпява демократическа гражданска война ", добави президентът.

Държавният глава сподели също, че е бил осведомен, че все още няма съществени нарушавания в изборния ден.

Турция организира предварителни президентски и парламентарни избори, които са решаващи за бъдещето на страната, защото след тях ще влязат в действие конституционни промени, утвърдени с референдум на 16 април м.г., според които страната минава от парламентарна система към президентска система на ръководство с изпълнителни пълномощия.

Турският министър председател и водещите опозиционни претенденти за президентския пост към този момент гласоподаваха на днешните предварителни президентски и парламентарни избори в страната, съобщи Анадолската организация. Министър-председателят Бинали Йълдъръм упражни правото си на глас в Измир.

"Пожелавам изборите да донесат на целия ни народ мир, успокоение и приятелство ", съобщи министър председателят и означи позитивната атмосфера в изборния ден. "Хората се стичат, с цел да дадат гласа си ", уточни той.

Йълдъръм се пошегува, че ще даде креслото си на търг, защото в бъдеще то няма да бъде нужно на никого. Премиерът отговори с възприятие за комизъм на забележката на публицист, че няма да може да съобщи на никого поста, защото в новата система на ръководство, която влиза в действие след изборите, няма да има министър-председател.

"Креслото ми остава у нас. Ще го разглася на търг ", пошегува се министър председателят, представен от частната турска телевизия НТВ.

Правото си на глас упражниха и претендентите на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже и на "Добра партия " Мерал Акшенер. Индже и Акшенер са поставяни надлежно на втора и трета позиция в предизборните прогнози на социолозите след досегашния държавен глава Реджеп Ердоган.

Индже гласоподава в Ялова, само че съобщи, че по-късно отпътува за Анкара, с цел да следи изборните резултати. "Нека е честито на родината и на народа ", пожела претендентът на НРП, апетитен като вероятен противник на Ердоган на възможен балотаж на 8 юли.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу също към този момент гласоподава в столицата Анкара.

Председателката на новата "Добра партия ", която също претендира за президентския пост, Мерал Акшенер гласоподава в Истанбул.

"Най-важната дума е свободната воля. Пожелавам свободната воля на гласоподавателите да се отрази в урните ", сподели тя, откакто даде гласа си.

Вече гласоподаваха и няколко министри от кабинета, измежду които тези на вътрешните и външните работи и на правораздаването. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу окачестви днешните избори като най-важните в историята на страната, откроявайки прехода от парламентарна към президентска система на ръководство, който ще настъпи след тях, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР