Турския народ ще определи бъдещето на страната си на 24

...
Турския народ ще определи бъдещето на страната си на 24
Коментари Харесай

Днес е важен ден в Турция! Гласуването започна

Турския народ ще дефинира бъдещето на страната си на 24 юни, когато в страната ще се проведат по едно и също време президентски и парламентарни избори. Вотът поставя завършек на предизборните акции, които сътвориха витална атмосфера в цялата страна за повече от два месеца, написа турското електронно издание Daily Sabah в материал.

Ето и самата обява без редакторска интервенция.


Веднага щом предварителните избори бяха назначени през април, турските политически партии започнаха предизборните си акции. Независимо от лимитираното време преди изборния ден и обстоятелството, че той съответствува със свещения месец Рамадан, политиците съумяха да излязат с динамични графици, които им разрешиха да доближат до допустимо най-вече хора. Митингите бяха главната част от предизборните акции, само че в същото време конвои от изборни рейсове непрекъснато озвучаваха с партийни химни, а по улиците на градовете се вееха флагове и бяха разлепени голям брой плакати. В страната има регистрирани 56 322 632 гласоподаватели, които би трябвало да гласоподават в 180 065 изборни секции. Изборният ден стартира в 9 сутринта и приключва в 5 следобяд.

Гласоподавателите ще могат да пуснат бюлетините си като показват персонални карти или различен формален идентификационен документ. Влизането в изборните секции с фотоапарати, камери и мобилни телефони е неразрешено. Избирателите ще пускат по две обособени бюлетини в един общ плик – една за президентските и една за парламентарните избори. След края на изборния ден, първо ще бъдат преброени бюлетините за президентския избор. За първи път, публични лица ще събират бюлетините от домовете на хора, които имат проблеми с напредването поради напреднала възраст, здравословни проблеми или неработоспособност.

В момента има 17 хиляди такива гласоподаватели. Традиционно, турските политици провеждат манифестации из цялата страна и посещават провинциите, с цел да приказват пред хората за час или два. Тази наклонност бе продължена, само че имаше и някои промени поради късото времетраене на предизборната акция и Рамадан-а. Благодарение на някои промени, първичните предвиждания за по-малък брой присъстващи на демонстрациите спрямо предходни години не се оправдаха, изключително в партийните замъци. В добавка към класическите, старомодни манифестации, политиците организираха и редица по-малки срещи с хората под формата на ифтари и сухури (съответно вечеря след залез и закуска преди изгрев по време на Рамадана). На 9 юни се организира и среднощен протест на претендента на Републиканската национална партия Мухарем Инче, на който участваха десетки хиляди, които или чакаха сухура, или обичайните си занимания в довечера на истанбулския бул. Багдат.

Президентът Реджеп Таийп Ердоган също провежда доста срещи по време на ифтара изключително в провинциите. Друг забавен миг от предизборната акция беше организирането на няколко митинга в разнообразни градове в един и същи ден, като в някои случаи те бяха провеждани в по три разнообразни провинции, което не се случваше в предходните акции. Например, на 11 юни Ердоган беше в провинциите Коджаели, Нигде и Бурса. Започвайки предизборната си акция от крепостта на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) Измир на 28 април, Ердоган посети към 50 провинции и още 20 обособени региона до края на мероприятията преди изборния ден. Кандидатът на РНП Мухарем Инче също имаше доста натоварен избирателен график. В един случай той организира пет обособени митинга, в това число едно събитие по време на ифтара, в пет обособени региона на Истанбул на 10 юни.

Кандидатът за президент от „ Добрата партия “ (ДП) Мерал Аксенер също внесе своя принос за положителното въодушевление по време на акцията, като базира своите манифестации на, както тя го назова, „ революцията на тензуха “, като събра тензуси от всички провинции, които посети и твърдеше, че те показват непорочност. Тензуха е обичаен шал на анатолийските дами.

В президентската акция се включиха шестима претенденти: Реджеп Таийп Ердоган от „ Народния съюз “, в който се включиха ръководещата „ Партия на справедливостта и развиването “ и „ Партията на националистическото придвижване “ (ПНД); Мухарем Инче от РНП; Селахатин Демирташ от про-кюрдската „ Народна демократична партия “ (НДП); Мерал Аксенер от ДП; Темел карамолаоглу от „ Партията на щастието “ (ПЩ) и Догу Перинчек от „ Патриотичната партия “ (ПП).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР