Турските военноморски сили прихванаха и ексортира израелски изследователски кораб извън

...
Турските военноморски сили прихванаха и ексортира израелски изследователски кораб извън
Коментари Харесай

Турция изгони израелски кораб извън водите на Северен Кипър

Турските военноморски сили прихванаха и ексортира израелски проучвателен транспортен съд отвън водите на Северен Кипър, съобщи Ал Джазира.

Израелският проучвателен транспортен съд е напуснал региона, откакто е турско веонноморско средство го е прихванало и издало заповед да напусне кипърския сектор. С това продължава да нараства напрежението към изследването на естествените запаси в района, оповестява БГНЕС.

Корабът Бат Галим от израелската институция за океанографски и лимнологични проучвания е провеждал изследвания в териториалните води на Северен Кипър в съгласуваност с кипърски чиновници, оповестиха израелски медии в събота, цитирайки министерството на националната инфраструктура, енергетика и води на Израел.

Според отчети турските кораби се свързали с проучвателния транспортен съд, поискали пояснение на активността на учените, след което поискали той да напусне този регион на Средиземно море.

Инцидентът става седмици откакто Турция подписа съглашение с Либия, което обрисува граница в източната част на Средиземно море. Тази граница, обаче, пресича тази, която Гърция преглежда като морска територия на своите острови.

Гърция и Турция не са разграничили своите стопански зони, които разрешават на страните да експлоатират подводните благосъстояния.

Кипър, Израел и Египет, които са обрисували своите стопански зони, към този момент откриха морски газови залежи, които могат да зареждат стопанските системи им за десетилетия напред.

Сделката сред Турция и Либия подхранва районното напрежение с Гърция, Кипър и Египет поради правата за сондиране на петрол и газ в района.

Трите страни обявиха, че новото съглашение е в несъгласие с интернационалното право, а в отговор на това Гърция експулсира либийския дипломат.

“Това съглашение беше формирано недобросъвестно ”, съобщи представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас пред кореспонденти предходната седмица.

Европейският съюз също осъди договорката, като мнението на Съюза е, че “Сделката суверенните права на трети страни и не се преценява с морското право “.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че съглашението също ще разреши на Турция да извърши сондажи на континенталния шелф на Либия с утвърждението на Триполи и това е в сходство с интернационалното право.

“С това ново съглашение сред Турция и Либия можем да проведем взаимни проучвателни интервенции в тези изключителни стопански зони, които определихме. Няма проблем ”, сподели Ердоган.

“Други интернационалните участници не могат да правят проучвателни интервенции в тези региони. Гръцки Кипър, Египет, Гърция и Израел не могат да открият газопреносна линия, без авансово да получат позволение от Турция ”, добави турският президент. /

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тари
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР