Турските власти са отнели лиценза на девет частни болници в

...
Турските власти са отнели лиценза на девет частни болници в
Коментари Харесай

Отнеха лиценза на 10 частни болници в Турция заради смъртта на новородени

Турските управляващи са лишили лиценза на девет частни лечебни заведения в Истанбул и на една частна болница в град Текирдаг поради гибелта на общо 12 новородени, породена в тези лечебни заведения. Това заяви турският министър на опазването на здравето Кемал Мемишоглу, представен от ТРТ Хабер и Българска телеграфна агенция. По думите му лечебните заведения били забъркани в следствието, което се води от републиканската прокуратура във връзка със гибелта на новородените. 

Сред глобените болнични заведения е и болничното заведение на някогашния здравен министър Мехмет Мюеззиноглу в Истанбул, заяви ОДА ТВ.  

Скандалът стана публично притежание, откакто бяха разкрити дейностите на група лекари и здравни служащи в Бърза помощ, които изпращали бебета, нуждаещи се от незабавна помощ, в частни клиники вместо в незабавните отделения в държавните лечебни заведения, с цел да извличат финансови облаги. Частните клиники, в които изпращали бебетата, освен, че не разполагали с нужните условия за лекуване, само че и лекуването в тях е доста по-скъпо от това в държавните лечебни заведения.

Най-малко 12 новородени са умряли, в резултат на това, че не са получили нужната здравна грижа, от която се нуждаели, т.е. умишлено са били изпратени на гибел от незаконна група, в която взели участие над 40 души, лекари, медицински сестри и обществени чиновници, а евентуално и виновни чиновници от въпросните лечебни заведения, разясняват локалните медии.

В същото време републикански прокурор е изискал присъда от 10 до 589 години затвор за хипотетичния началник на незаконната група Фърат Саръ от регионалната болница Есенйурт в Истанбул, и общо 500 години затвор за другите участници в групата на ”убийците на бебета “, както я назовават в турските медии.

Двайсет и двама от подозираните 47 души се намират в ареста. Настоява се за осъждането им на най-строги санкции.Според обвинителния акт от над 500 страници, отпред на незаконната група е турски доктор, който е упрекнат в съзнателно ликвидиране, управление на незаконна група и подправяне на публични документи.  


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР