Турските изтребители, които участваха в мисията на НАТО за засилена

...
Турските изтребители, които участваха в мисията на НАТО за засилена
Коментари Харесай

Турски самолети охраняваха румънското въздушно пространство като част от мисия на НАТО

Турските изтребители, които участваха в задачата на НАТО за засилена защита на въздушното пространство в Румъния, завършиха задачата си в сряда.


През декември четири турски изтребителя F-16 и 80 души личен състав дойдоха в румънската военновъздушна база Фетешти, с цел да вземат участие в задачата, която публично завърши на 27 март.

В церемонията участваха посланикът на Турция в Румъния Йозгюр Кюванч Алтан, генерал-майорът от турските военновъздушни сили Кемал Туран, генерал-майорът от румънското министерство на защитата Драгош Якоб. Румънското министерство на защитата връчи орден на турския персонален състав, се споделя в изказване на турското министерство на защитата.

От 2014 година насам Румъния е хазаин на засилената от НАТО защита на въздушното пространство (air policing) на изтребителни отряди от осем съдружници, в това число Турция, в своите военновъздушни бази покрай черноморското крайбрежие.

Air policing е задача в спокойно време, която има за цел да резервира сигурността на въздушното пространство на алианса. Тя е групова задача и включва непрекъснато наличие на изтребители и екипажи, които са подготвени да реагират бързо на възможни нарушавания на въздушното пространство, показва НАТО.

Като част от необятен набор от ограничения за гарантиране на сигурността, въведени след противозаконното анексиране на украинския район Крим от Русия през 2014 година, съдружниците дават спомагателни средства за усилване на защитата на въздушното пространство по източните граници на НАТО, се споделя в известието.

Турция се причислява към военния съюз на 29 северноамерикански и европейски страни през 1952 година и се гордее, че разполага с втората по величина войска измежду страните членки след Съединени американски щати.

Анкара отдава извънредно значение на ролята на НАТО за поддържане на сигурността и стабилността в евроатлантическата зона./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР