Турските граждани и компании са тежко засегнати от валутната криза

...
Турските граждани и компании са тежко засегнати от валутната криза
Коментари Харесай

Какво стои зад бързо растящата турска инфлация

Турските жители и компании са тежко наранени от валутната рецесия в страната, която форсира инфлацията до най-бързия ѝ ритъм на повишаване от 15 години насам. Представените през вчерашния ден данни от Турския статистически институт демонстрираха, че през септември цените на дребно са нарастнали приблизително с 24.5% по отношение на същия месец на 2017 година

Основните хранителни артикули са поскъпнали с 27.7%, а здравните – с 14.7%. Най-голям е бил годишният растеж при цените на мебелите, на битовите артикули и на транспортните услуги – с над една трета. Само през септември пък цените на храните са нарастнали с 6.4% спрямо август, а на превоза – с 9.15%.

Това не е първият път, когато турските жители са изправени пред висока инфлация. Индексът на потребителските цени пораства с двуцифрен ритъм към този момент седем следващи тримесечия. Голяма част от всичко това се дължи на пропадащата турска лира.

Лирата се обезцени доста

Последните две години са много турбулентни за Турция: несполучливият опит за боен прелом през 2016 г.; опасенията, че президентът Реджеп Ердоган се самоопределя като зложелател на високите лихви; и дипломатическият спор сред Анкара и Вашингтон – всичко това отблъсна задграничните вложители от Турция.

Опасенията на вложителите по отношение на икономическото и политическо положение на българската югоизточна съседка докара до това, че от 2016 година насам турската лира загуби към 50% от цената си по отношение на американския $. Сривът от своя страна накара доста хора да извърнат своите лири в долари или евро, което в допълнение докара до скок в цените и подкопа доверието към турската стопанска система.

Повишаващите цени в енергетиката също оказаха въздействие

Турция мощно разчита на вносния петрол, по тази причина всеки един растеж при цените на суровия нефт, който се търгува в долари, също нанася тежък удар както върху бизнеса, по този начин и върху потребителите. Само през тази година цената на бенчмарковия вид недопечен нефт Brent набъбна с 28%. Цената обаче за потребителите, плащащи в лири, се удвои.

Повишението при цените на петрола през тази година повлия и на цените в търговията на едро. За турските производители цената на силата през септември се усили с съвсем 80% по отношение на същия месец на предходната година. Производителите постоянно трансферират тази сума върху потребителите.

Какви са напъните за намаление на инфлацията и подсилване на лирата

Икономистите ще наблюдават от близко дали Централната банка на Турция ще увеличи още веднъж главните лихвени проценти на идната си среща на 25 октомври, с цел да спре растежа на инфлацията. На предходната си среща през септември банката усили седмичната репо рента от 17.75 на 24%.

Това беше изненадващо решение за мнозина, тъй като, както се и очакваше, то ядоса Ердоган, който от дълго време декларира, че избира лихвите да са ниски, с цел да се подтиква строителството и кредитирането в страната. Финансовият министър Берат Албайрак от своя страна през вчерашния ден разгласи, че другата седмица Турция ще показа нов пакет от ограничения за справяне с високата инфлация./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР