Турски военни самолети бомбардираха райони в Иракски Кюрдистан, съобщи Шафак

...
Турски военни самолети бомбардираха райони в Иракски Кюрдистан, съобщи Шафак
Коментари Харесай

Турски самолети бомбардираха Иракски Кюрдистан

Турски военни самолети бомбардираха региони в Иракски Кюрдистан, заяви „ Шафак нюз ”, базирайки се на източник от сигурността.

Според източника ударите са били нанесени против планината Матин, покрай иракската провинция Дахук. Турската артилерия е обстрелвала и села край град Ел-Амадия.

Припомняме, президентският представител Ибраим Калън в събота съобщи, че Турция няма да желае позволение за осъществяване на антитерористични интервенции. От 20 ноември Турция организира въздушна интервенция против сирийското крило на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северна Сирия, оповестява се за удари по град Кобани, както и в Северен Ирак. Турският президент Реджеп Ердоган окачестви интервенцията сполучлива и не изключи тя да бъде последвана от наземна.

" Турция няма да желае позволение за осъществяване на интервенции, с цел да обезпечи националната сигурност на страната ", съобщи Калън, представен от Анадолската организация.

Коментирайки реакцията на Съединени американски щати по отношение на антитерористичната интервенция на турската войска в Северна Сирия и Ирак, представителят означи, че Анкара е подготвена да разиска тематиката за провокациите и заканите със своите съдружници, с цел да предприеме по-нататъшни взаимни стъпки за премахването им.

„ При съществуване на опасност, в това число нахлуване или терористична офанзива, Турция разисква обстановката с всички съдружници в НАТО. Очакваме взаимни стъпки от сътрудниците, а при липса на такива, както към този момент съобщи президентът Реджеп Ердоган, ние сме подготвени сами да решим казуса. " - акцентира той.

Говорителят на турския водач акцентира, че всички дейности на турската войска по границата със Сирия и Ирак се основават на член 51 от Устава на Организация на обединените нации (правото на самоотбрана).

„ Съвременната идея за битка с тероризма включва заличаване на опасността в зародиш. Държави, които при най-малката опасност против себе си, без даже да се замислят нанасят удари по територии на десетки хиляди километри от техните граници, в този момент са възмутени от интервенциите на Анкара непосредствено по границите на Турция. Подобни рецензии са знак за очевидно несъгласие в позицията на горепосочените страни. “ - добави той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР