Турски военен самолет, пристигнал да евакуира граждани от Судан, е

...
Турски военен самолет, пристигнал да евакуира граждани от Судан, е
Коментари Харесай

Турски самолет е обстрелван в Судан, боевете продължават въпреки примирието

Турски боен аероплан, дошъл да изтегля жители от Судан, е обстрелян при кацането си във военновъздушна база в покрайнините на столицата Хартум, заяви министерството на защитата в Анкара, представено от Би Би Си.

Никой не е потърпевш и самолетът C-130 " Херкулес " се е приземил сполучливо и в този момент минава инспекции на техническото му положение.

Армията на Судан упрекна паравоенни бойци, че са стреляли по самолета и са развалили горивната му система.

Силите за бърза поддръжка (RSF) отхвърлиха обвиняването, заявявайки, че съблюдават филантропичното помирение. което беше удължено в среднощ за още 72 часа.

Примирието обаче се съблюдава единствено отчасти, защото самолетите на суданската войска продължиха да обстрелват позициите на RSF в Хартум през нощта.

Турският министър на защитата сподели, че ще продължат напъните за спасяването на турски жител от Вади Сеидна и град Порт Судан на брега на Червено море.

 Какво става в Судан и за какво всички бягат от Хартум Какво става в Судан и за какво всички бягат от Хартум

От началото на конфликтите преди 14 дни стотици хора бяха убити и десетки хиляди бяха принудени да изоставен домовете си.

Боевете опустошават столицата и нейните покрайнини - която до неотдавна имаше население към 10 милиона души, оставяйки жителите без храна, вода и гориво.

Удължаването на примирието е резултат от интензивни дипломатически старания на прилежащи страни, както и на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Организация на обединените нации, които водиха договаряния със страните в Южен Судан.

 Евакуираните от Судан българи ще бъдат прегледани за рискови болести Евакуираните от Судан българи ще бъдат прегледани за рискови болести

Но не престават известията за тежки боеве в Хартум. " Ройтерс " цитира очевидци, съгласно които бомбардировките и стрелбата с танкове и артилерия не престават да раздрусват столицата и прилежащия град Бахри и в петък.

Над два региона на Бахри се издига гъст пушек.

" Ситуацията тази заран е доста страшна. Чуваме звуци от самолети и детонации. Не знаем по кое време ще свърши този пъкъл ", сподели 65-годишният гражданин на Бахри Махасин ал Ауад пред " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР