Турски съд реши днес да преустанови съдебния процес срещу 26

...
Турски съд реши днес да преустанови съдебния процес срещу 26
Коментари Харесай

Турският съд прекрати делото за убийството на Джамал Kашоги

„ Турски съд реши през днешния ден да прекрати правосъдния развой против 26 жители на Саудитска Арабия, съдени задочно за убийството на коментатора на вестник " Вашингтон пост " Джамал Kашоги и делото да бъде предадено на Саудитска Арабия, съобщи Асошиейтед прес.

Решението бе взето макар предизвестията на правозащитни групи, че прехвърлянето на делото в кралството ще докара до прикриване на убийството, което хвърли съмнения върху саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Решението идва в миг, когато Турция, която е в икономическа рецесия, се пробва да усъвършенства комплицираните си връзки със Саудитска Арабия и други страни от района. Някои медии настояват, че Рияд е сложил като изискване за възстановяване на връзките прекратяването на делото против саудитците. Защитници на човешките права приканиха Турция да не предава делото на Саудитска Арабия.

Като предава делото за ликвидиране, което е осъществено на нейна територия, Турция умишлено ще изпрати делото назад в ръцете на тези, които са виновни за него, съобщи генералният секретар на " Амнести Интернешънъл " Агнес Каламард. Тя сподели, че саудитската система на няколко пъти е отказала да сътрудничи с турския прокурор и е ясно, че саудитски съд не може да раздаде правдивост.

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация " Хюман райтс уоч " съобщи, че предвид на цялостната липса на правосъдна самостоятелност в Саудитска Арабия, ролята на саудитското държавно управление в убийството на Kашоги, предходните опити да се попречва правораздаването и престъпната правосъдна система, която не задоволява съществени стандарти за правдивост, възможностите за обективен правосъден развой по делото Kашоги в Саудитска Арабия са близки до нулата.

Саудитският публицист Джамал Kашоги /59 г./, помощник на вестник " Вашингтон пост ", бе погубен на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където бе отишъл да вземе документи, нужни за сватбата му с турската му избраница. Някога доближен до саудитските управляващи, Kашоги се трансформира по-късно в техен гневен критик. Останките му по този начин и не бяха открити.

Турските управляващи настояват, че Kашоги е бил погубен и по-късно разчленен с трион за кости в консулството от екип саудитски сътрудници, изпратени в Истанбул. Групата е включвала правосъден доктор, чиновници на разузнаването и сигурността и лица, които са работили за офиса на престолонаследника.

Миналата седмица прокурорът по делото предложи то да бъде трансферирано в кралството с аргумента, че процесът в Турция ще остане без резултат. Министърът на правораздаването на Турция поддържа рекомендацията, като добави, че процесът в Турция ще бъде обновен, в случай че турският съд не е задоволен от резултата от производството в кралството. Не беше ясно обаче дали Саудитска Арабия, която към този момент е изправила някои от обвинените пред съда при закрити врата, ще стартира нов развой, отбелязва Асошиейтед прес.

Турция явно е подслушвала консулството на Саудитска Арабия и е предоставила аудиозапис на убийството на Централно разузнавателно управление на САЩ, както и на други, показва организацията. Убийството провокира интернационално отвращение и наказание. Западните разследващи организации, както и Конгресът на Съединени американски щати, обявиха, че интервенция от подобен мащаб не би могла да се реализира без знанието на принца.

Турция, която даде обещание да хвърли светлина върху бруталното ликвидиране, стартира да преследва задочно обвинените през 2020 година, откакто Саудитска Арабия отхвърли настояванията за изгонването им. Сред обвинените са двама някогашни помощници на принца.

Някои от мъжете бяха изправени пред съда в Рияд при закрити порти. През 2020 година саудитският съд осъди 8 души на сред 7 и 20 години затвор за убийството на Kашоги.

Задочният правосъден развой в Турция против 26 жители на Саудитска Арабия стартира през юли 2020 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР