Турски съд отхвърли днес искане за освобождаване на турски служител

...
Турски съд отхвърли днес искане за освобождаване на турски служител
Коментари Харесай

Оставиха в ареста турски служител на американското консулство в Истанбул

Турски съд отхвърли през днешния ден искане за освобождение на турски чиновник в американското консулство в Истанбул, който се намира в пандиза от 2017 година в границите на развой за шпионаж, който подхранва напреженията сред Анкара и Вашингтон, съобщи Агенция Франс Прес.

Съдът реши да остави Метин Топуз в прелиминарен арест и отсрочи процеса против него за 10 март, уточни един от неговите юристи - Халит Акалп, пред публицисти, присъстващи в правосъдната зала.

Топуз е отговарял в американското консулство за реализирането на връзка сред американските управляващи и отдела на турската полиция за битка с наркотрафика. Той бе задържан през октомври 2017 година и от този момент се намира в прелиминарен арест, осведоми Българска телеграфна агенция.

Той е упрекнат от турските управляващи в " шпионаж " и " опит за събаряне на държавното управление " и рискува да получи присъда пожизнен затвор.

На днешното правосъдно съвещание Топуз отхвърли изрично тези обвинявания. " Няма и минимум доказателство, което може да убеди рационален човек, че аз съм се опитал да разруша Република Турция ", е декларирал той, съгласно журналистка от Агенция Франс Прес, присъстваща в правосъдната зала.

Не знам какво моите юристи и аз можем да създадем още, с цел да потвърдим моята непорочност, е добавил Топуз. Искам да се постави завършек на моя престой в пандиза, желая моята независимост и моят живот да ми бъдат върнати, е споделил подсъдимият.

Турските управляващи упрекват Топуз във връзки с придвижването на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, което Анкара дефинира като терористична организация. Турското държавно управление счита, че Гюлен стои зад опита за прелом от юли 2016 година, което проповедникът отхвърля.

Топуз твърди, че контактите, които може да е имал с лица, които турските управляващи показват като последователи на Гюлен, се вписват в границите на неговата работа и че той единствено се е " подчинявал на заповедите " на своите началници в консулството.

Арестът на Топуз и на още няколко турци, работещи за американски дипломатически представителства в Турция, през последните години мощно обтегна връзките сред Анкара и Вашингтон. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР