Турски съд осъди на затвор от 2.5 до над 8

...
Турски съд осъди на затвор от 2.5 до над 8
Коментари Харесай

Турция осъди 14 журналисти на затвор за връзки с Гюлен

Турски съд осъди на затвор от 2.5 до над 8 години 14 сътрудници на опозиционния вестник " Джумхюриет " по обвиняване в поддръжка за терористични организации, съобщи организация " Франс прес ". Други трима обвинени представители на вестника по същото дело бяха оневинени.

Собственикът на вестника Акън Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе наказан на повече от 8 години затвор, само че бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на присъдите. Другите наказани публицисти бяха освободени под гаранция на по-ранен стадий от правосъдния развой.

Журналистите са упрекнати в съдействие с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който съгласно Анкара е провел несполучливия опит за държавен прелом от юли 2016 година

Вестникът, който е мощно сериозен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля тези обвинявания и ги дефинира като неуместни. Според " Джумхюриет " правосъдният развой е политически стимулиран и има за цел да сплаши една от последните самостоятелни медии в Турция.

" Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са упрекнати, че са се занимавали с публицистика. Самото битие на " Джумхюриет " е възприето като закононарушение ", сподели един от юристите на отбраната, Фикрет Илкъз, в пледоарията си. Вестникът, който си е построил солидна известност с помощта на редица вести, поставящи властта в неловко състояние, твърди, че това е политически развой и задачата му е да бъде повалена една от последните самостоятелни медии в страната.

В обвиняванията против " Джумхюриет " имаше формулировки като " промяна на публицистичната политика ", подготовка на " насилствени и разделящи вести " и " интервюиране на водачи на терористични организации ", написа Би Би Си.

Сред обвинените бе и Джан Дюндар - някогашен основен редактор на " Джумхуриет ", който си навлече гнева на Ердоган, откакто през 2014 година разгласява публикация, описваща по какъв начин Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, защото живее в Германия. Той и сътрудника му Ердем Гюл към този момент бяха наказани на пет години затвор за въпросния текст. След процеса Дюндар се реалокира да живее в Германия, където още веднъж работи в турска медия. Процесът против него ще продължи настрана.

Съдебният развой против сътрудниците на " Джумхюриет " тревожи бранителите на свободата на пресата, които осъждат все по-големия напън над медиите при ръководството на Ердоган, изключително след несполучливия опит за прелом, отбелязва Агенция Франс Прес. В последната ранглиста на свободата на медиите, оповестена тази седмица от " Репортери без граници ", Турция е на 157-о място от 180.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР