Турски съд осъди днес кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен

...
Турски съд осъди днес кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен
Коментари Харесай

Турски съд осъди кмета на Истанбул за обида на официални представители

Турски съд осъди през днешния ден кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, известен конкурент на президента Реджеп Тайип Ердоган, на над две години затвор и му наложи политическа възбрана поради засегнатост на публични лица, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Имамоглу, който е представител на главната опозиционна Народнорепубликанска партия, беше изпратен на съд по отношение на тирада през 2019 година, в която споделя, че тези, които са анулирали локалните избори в Истанбул по това време, са " простаци ".

Кметът на града с най-голямо население в Турция беше наказан на две години и седем месеца затвор поради засегнатост към членовете на Върховния изборен съвет на Турция, прецизира Асошиейтед прес.

Екрем Имамоглу разяснява, че днешната му присъдата от турския съд е политическа и противозаконна и е знак за актуалните условия в страната, добавя Ройтерс.

Съдът наложи на Имамоглу и политическа възбрана, която може да докара до отстраняването му от служба.

Адвокатът му Кемал Полат съобщи за Агенция Франс Прес, че Имамоглу ще апелира присъдата.

Екрем Имамоглу завоюва локалните избори през 2019 година с малкa преднина пред своя противник от ръководещата Партия на справедливостта и развиването и откакто тези резултати бяха анулирани, завоюва повторния избор с по-голяма поддръжка.

В речта си тогава Имамоглу съобщи: " Тези, които анулираха изборите на 31 март, са простаци ".

Обвинението планува оптималната присъда до четири години затвор, отбелязва Ройтерс.

Критиците настояват, че делото против Имамоглу е опит да бъде отстранен основен конкурент на президента Ердоган. В Турция следва да се проведат президентски и парламентарни избори през юни 2023 година

Кметът отхвърли да е обиждал високопоставени публични представители в речта си от 4 ноември 2019 година, в която дефинира като " нелепост " анулирането на законни избори, показва АП.

Имамоглу настоя, че думите му са били отговор към вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който го е нарекъл " простак " и го е обвинил, че е подлагал на критика Турция по време на посещаване в Европейския парламент.

Хиляди хора се събраха пред постройката на кметството, с цел да изразят недоволството си от присъдата против известния кмет.

Кемал Кълъчдароглу, водач на Народнорепубликанската партия, редуцира визитата си в Германия, с цел да се върне в Турция и да изрази поддръжката си към Имамоглу.

По-рано по време на процеса съдът изслуша показанията на прессекретаря на Имамоглу Мурат Онгун и различен негов помощник, които потвърдиха, че думите на кмета са били отговор към Сойлу.

" Нито преди, нито по-късно събитие, даже на 6 май (2019 г.), когато изборите бяха анулирани, не съм чувал никакви отрицателни думи от Екрем Имамоглу, отнасящи се до членовете (на Върховния изборен съвет) ", е показал Онгун. " Всички негови изказвания бяха ориентирани против политически фигури ".

Във видео, оповестено в обществените мрежи обаче, вътрешният министър Сюлейман Сойлу упорства, че думите на кмета са били ориентирани към членовете на изборния съвет, които са анулирали изборите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР