Турски съд обяви за издирване с червена бюлетина четирима български

...
Турски съд обяви за издирване с червена бюлетина четирима български
Коментари Харесай

С червена бюлетина: Турски съд обяви за издирване български гранични полицаи

Турски съд разгласи за търсене с алена бюлетина четирима български някогашни гранични служители на реда. Срещу тях в южната ни съседка се води дело за съзнателно ликвидиране на турски нарушител на калкан от преди 16 години.

На последното си съвещание турският углавен съд е решил българите да бъдат арестувани за разпит.

" Това значи, че по отношение на българските жители е издадена алена бюлетина по линия на Интерпол за тяхното задържане и произвеждане по тяхното изгонване в Турция ", изясни Росен Кожухаров, юрист на обвинените.

Бившите граничари не са известени от българските служби има ли издадена алена бюлетина.

Случаят е от преди 10 години

Още преди седем години, когато делото в Турция стартира, тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в случай че бъде поискана екстрадиция за упрекнатите граничари, България ще откаже. 

" Ако ме екстрадират за разпит, не знам дали ще се върна. Не мога да го разясня по никакъв различен метод, като се изключи че е притеснително за нас и за нашите фамилии ", съобщи някогашният граничар Михаил Цонков.

Те са разследвани от Наказателния съд в Къркларели за ликвидиране на турски нарушител

" Тава беше нашата работа. Ние си я свършихме, действахме съответно, сторихме каквото би трябвало. Никой не е желал, несъмнено да се стигне до тук, само че по този начин се случи, за жалост “, сподели някогашният граничар Живко Петков.

У нас казусът е преустановен заради липса на осъществено закононарушение. Разследването потвърди, че случаят е трагичен случай. Съдът в Страсбург също оправда граничарите, само че Турция води собствен развой.

bTV потърси мнение от Външно министерство какви дейности ще бъдат подхванати от страна на българската страна.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР