Турски поток ще мине през България; Москва се връща към

...
Турски поток ще мине през България; Москва се връща към
Коментари Харесай

Руско издание: България съжалява за провала на проекта Южен поток

" Турски поток " ще мине през България ; Москва се връща към съдействието със София в газопроводите, написа " Комерсант " във връзка диалозите на българския министър председател Бойко Борисов през вчерашния ден в съветската столица.

След договаряния с Борисов съветският президент Владимир Путин удостовери, че " Газпром " " изследва в на практика проект " прокарването на втора тръба от " Турски поток " от Турция към България.
 Борисов и Путин Пресцентър Министерски съвет
С това най-логичният от становище развиване на инфраструктурата маршрут за " Турски поток " - България, Сърбия, Унгария - получи утвърждение на политическо ниво без значение от мъчителните мемоари за неуспеха на " Южен поток " , изяснява съветският вестник.-->

Заради отхвърли от " Южен поток " " Газпром " изгуби 800 милиона евро , уточни след договарянията Владимир Путин. " Е, писахме ги като загуби, какво да вършим ", добави съветският президент, представен във " Ведомости ".

" Турски поток " може да стигне до България посредством " балкански клон " , отбелязва официозът " Росийская газета ", наричайки това " основната вест " от диалозите Путин-Борисов.

" Винаги сме обсъждали с турските си сътрудници въпроса за вероятно излизане на " Турски поток " в Европа, в това число през България. И президентът на Турция господин Ердоган още един път го удостовери в диалога ни по телефона ", цитира изданието думи на съветския водач.
 Борисов и Путин БГНЕС
" Виждам, че и българската страна съжалява за неуспеха на плана " Южен поток " , тъй като - никой не се съмнява в това - реализирането му щеше да е доста преференциално за България. Но ще опитаме да минем отдругаде, в тази ситуация през Турция ", уточни Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изясни по какъв начин " Турски поток " може да бъде прокаран до България, написа в заглавие " Взгляд ". Както съобщи Песков, Русия е подготвена да разиска с България и прокарването на директен газопровод през Черно море , прецизира " Комерсант ".

По думите на Путин Русия желае от България гаранции за бъдещия план , показва " Комерсант ". По данни на вестника Москва " вижда като гаранции вложения в развиването на българска мрежа от газопроводи, с цел да бъде одобряван газът от " Турски поток " и доставян по-нататък за Сърбия ".

Това разширение на системата може да бъде осъществено за сметка на нейния оператор, държавната компания " Булгартрансгаз ", или със средства на Европейската комисия, в това число в границите на предпочитани планове за развиване на инфраструктурата, допуска съветското издание. Същевременно " Комерсант " разказва и примерна " скица, която да сведе до най-малко възможните искания от страна на Европейската комисия " .

Отделна тръба до България по дъното на Черно море не попада в дневния ред, прецизира съветски специалист пред " РБК ". За да насочи газа от втората тръба на " Турски поток " към България, " Газпром " не се постанова да строи скъпи спомагателни мощности , споделя Алексей Гривач.

Сухопътната част от втората тръба пресича настоящата система на Трансбалканския газопровод. Трябва да договорим с турската компания " Ботас " потреблението му в реверсен режим, а България да обезпечи създаване на инфраструктура на своя територия за по-нататъшно систематизиране на газа, разсъждава експертът, съгласно който " става дума таман за такива гаранции от страна на България ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР