Турски поток може да бъде спрян. Но първо трябва да

...
Турски поток може да бъде спрян. Но първо трябва да
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Турски поток може да бъде спрян само след европейско политическо решение

" Турски поток " може да бъде спрян. Но първо би трябвало да има европейско политическо решение. Това съобщи пред БНР Мартин Владимиров, енергиен специалист от Центъра за проучване на демокрацията.

След първи януари 2025 година " Турски поток " става единственият водопровод, пренасящ съветски газ за Европа, уточни Владимиров и откри в този факт нова опция за страната ни и за Европа. 

" Отваря се голяма политическа опция Европа да спре вноса на съветски тръбен газ, на за тази цел има потребност от съдействието на България, Гърция и Румъния. Има задоволително различни доставки. Това решение би трябвало да е районно. Това е един тип предпазен ход. В момента инфраструктура със значение за националната сигурност на процедура е следена от страна, която е оповестила страната ни за неприятелска. Тези причини могат да бъдат импортирани като законодателни промени и да се сътвори вярната рамка за сходни дейности. Но първо би трябвало да има европейско политическо решение. Затова би трябвало да настояваме като район. Гърция, България и Румъния имат обща визия за енергийна независимост и енергийна карбонизация. Работят, с цел да се трансфорат в нов различен източник на доставки за цяла Европа ". 

Имаше концепция " Турски поток " да продължи през Гърция, само че това беше употребявано от " Газпром “, с цел да показа обстановката като конкуренция сред България и Гърция, уточни Владимиров.

" България се трансформира в троянски кон, който разреши Украйна да бъде заобиколена. Но това го вършат всички европейски страни. Страната ни е единствено част от една огромна картина ".

Той разяснява дали може да бъде търсена отговорност на хората, които са решили да сключат тази договорка с „ Газпром “.

" Това е политически въпрос. Изнасянето на документи тъкмо в този миг преследва политически цели. Има способени органи, които би трябвало да преценяват. Но тази информация не е нова. Никоя от институциите не е направила следствие. Не имам вяра и в този момент нещо да се случи ".

Владимиров разяснява хипотетично достоверните изтекли документи в преписка на асистент на съветския политик Александър Бабаков, от които излиза наяве, че Пътната карта е подписана от тогавашния енергиен министър Теменужка Петкова и от шефа на " Газпром " Алексей Милер. Основният извод, който би могъл да се направи от изтеклата и разкодирана преписка, е, че още през 2017 година – преди формалните процедури, планирането и градежа на газопровода са били авансово контрактувани. 

" Ние се досещахме през целия 10-годишен интервал, че планът е напълно следен от съветската страна и всички институции в България са съдействали за бързото му осъществяване ", посочи специалистът. 

Няколко месеца след оповестяването на градежа на " Турски поток " в България се сътвори концепцията за Балкански газов хъб, напомни Владимиров. 

" Експертите в цяла Европа бяха много скептични, че става въпрос и за нещо друго, с изключение на за нов маршрут за отклоняване на съветския газ през Югоизточна за Централна Европа.  Пътната карта е просто един от многото документи и стъпки в българската енергетика, които изследваме през последните две десетилетия в ЦИД, и назоваваме " превзетата енергетика ". " Турски поток " е един от многото такива планове. Пътната карта демонстрира по какъв начин съветската страна е начертала авансово всички стъпки, които симулират конкуренция и транспарантни публични поръчки за възлагането на строителството на тръбопровода. Зад тези стъпки е дългата сянка на " Газпром ", която освен избира подизпълнител на строителството и финансира плана, само че по-късно резервира цялостния потенциал на тръбопровода, тъй че той да не може да се употребява за нищо друго, с изключение на за транзитиране на съветски газ към Сърбия и Унгария ". 

Владимиров съобщи, че от ЦИД постоянно са повтаряли, че българските регулатори не са самостоятелни, а се държат в директно политическо послушание, с цел да извършват съответни ползи.

" Доставката на тръбите за " Турски поток " е направена шест или девет месеца по-рано, още преди да бъде подписан контракт с реализатор. Ясно е, че страната е знаела кой ще победи и ще извърши плана.  " Газпром “ го финансира и по-късно си възстановява средствата посредством директните такси, които заплаща на себе си. Българската страна е просто тип медиатор, който чисто писмено организира плана ". 

Владимиров проучва и думите на водач на ГЕРБ Бойко Борисов, който сподели по тази тематика: " Аз се гордея с това. Не единствено, че няма да ме уязвите, само че сега, с цел да тече газ за Гърция, Турция, Сърбия, Украйна, Унгария, Австрия и Северна Македония, това се дължи единствено на издигнатото от нас “.

" Ако не беше издигнат " Турски поток ", доставките за Сърбия и Унгария щяха да идват, както са идвали преди, през Украйна и Словакия, пренос през Унгария за Сърбия. Никога не е имало опасности пред сигурността на доставките за Югоизточна Европа, свързани с Украйна. Важно е да се означи обаче, че нито Вашингтон, нито Брюксел реагираха интензивно за въздържане на строителството на плана. Дори в самото създаване се включи и американска компания ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР