Турски и американски представители обсъдиха процеса за присъединяване на Швеция

...
Турски и американски представители обсъдиха процеса за присъединяване на Швеция
Коментари Харесай

Ключов разговор между Турция и САЩ

Турски и американски представители разискаха процеса за присъединение на Швеция и Финландия към НАТО, заяви турското президентство, представено от в. " Хюриет дейли нюз ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Ибрахим Калън, представител и основен консултант на турския президент Реджеп Тайип Ердган, и съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан се срещнаха на 2 октомври в Истанбул. Двамата разискаха редица въпроси, в това число процеса за присъединение на Швеция и Финландия към НАТО, както и войната в Украйна, развитията в Южен Кавказ и напрежението сред Турция и Гърция.

На срещата бяха разисквани и политическите и стопански връзки сред Турция и Съединени американски щати, опциите за съдействие в областта на отбранителната индустрия, се споделя в изказването на турското президентство. В диалозите бяха изразени упования за увеличение на опциите за съдействие сред двете страни с използването на така наречен Стратегически механизъм, като бе очебийно, че завършването на процеса по продажбата на изтребители Ф-16 на Турция ще е от изгода за стратегическите ползи на страните.

Изтъкната бе и основно значимата роля на Турция в границите на НАТО и бе маркирано, че съдружниците би трябвало да работят солидарно против общите опасности за сигурността и всички терористични закани, е посочено в изказването. По време на срещата Съливан е изразил благодарност за напъните на Турция за възстановяване на международната продоволствена сигурност, като спомага за износа на украинско зърно, както и за дипломатическите старания на Анкара, положени за освобождение на украински военнопленници, както и на двама американски жители.

Калън и Съливан са разискали и въпроси, свързани с районната сигурност, и са изразили поддръжка за мирните договаряния сред Армения и Азербайджан, смисъла на разговора и дипломацията за разрешаване на различията в Източното Средиземноморие. Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан и Ибрахим Калън на 2 октомври организираха срещи в Истанбул и с Андрий Ермак, шеф на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР