Турски археолози твърдят, че може би са открили гроба на

...
Турски археолози твърдят, че може би са открили гроба на
Коментари Харесай

Археолози смятат, че са открили гроба на Св. Николай в Турция

Турски археолози настояват, че може би са разкрили гроба на Св. Николай.

Те считат, че под църквата „ Св. Николай “ в Анталия са се натъкнали на непокътнатата гробница на светеца.

„ Имаме много положителни резултати от изследването, само че същинската работа стартира в този момент. Ще стигнем до основите и най-вероятно ще открием недокосваните мощи на Св. Николай “, споделя Джемил Карабайрам, шеф на изследванията и паметниците в Анталия, за вестник „ Хюриет “.

След като дълги години се счита, че мощите на светеца се намират в Италия, турските археолози стартират ново изследване, с цел да опровергаят изказванията. Със специфични радари съумяват да открият светилище подземен, до което обаче човек не може да стигне, в случай че желае да опази каменните реликви и мозайките.

Във видеото горе разберете повече за Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Чрез копаене екипът ще успее да стигне до пода на светилището, където да открие отговор на въпроса – там ли е заровен обичаният от всички деца Дядо Коледа или просто Св. Николай.

Св. Николай стартира легендата за Дядо Коледа

със своята сърдечност и помощ на бедните. През последните години, откакто е реставрирана, църквата с името на светеца в град Демре, област Анталия, покрай рожденото му място, притегля доста гости.

Дядо Коледа vs. Дядо Мраз

Демре е издигнат върху руините на античния град Мира, в който се счита, че е живял Св. Николай.
 Св. Николай Св. Николай
Според необятно публикувано поверие ,

в предишното мощите на светеца са откраднати и пренесени от моряци от Демре в Бари, Италия, където се намира базиликата „ Св. Николай “. От друга страна Венеция също претендира, че пази костите на светеца.
 Базилика Базилика " Св. Николай " в Бари, Италия
Въз основа на документите, които са налични в Италия обаче, турските археолози стигат до заключението, че най-вероятно от дълго време откраднатите мощи са принадлежали на локален духовник, а не на самия светец.

Учени от Оксфорд с нови доказателства за мощите на св. Йоан Кръстител

Археолозите считат, че най-вероятно кражбата се е осъществила откакто църквата в Анталия е била изгорена и към момента не е била реставрирана, което е довело до грешката. Сега те се пробват да опровергаят необятно публикуваните вярвания и да потвърдят, че в действителност Св. Николай е заровен в Турция.

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Четете още:

Историята на Коледа по света

Легендата за Благодатния огън
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР