Турски археолози смятат, че са открили къде лежат древните останки

...
Турски археолози смятат, че са открили къде лежат древните останки
Коментари Харесай

Археолози смятат, че са открили къде са останките на Св. Николай Чудотворец

Турски археолози считат, че са разкрили къде лежат античните остатъци на Свети Николай Чудотворец. 

Геофизични изследвания, осъществени от откриватели в църквата " Свети Никола " в южния регион на Анталия, Турция, са предиздвикали специалистите да мислят, че подземен е скрита непокътната гробница.

Традиционно се счита, че останките на Св. Николай, за които се счита, че имат чудотворни сили, са били ексхумирани и отведени в Бари, Южна Италия, от християнски търговци през 1087 година, където са положени в базиликата " Сан Никола ". Но турските откриватели, откакто проучват нови артефакти, имат вяра, че търговците отстраняват останките от италианската черква.

Сега е належащо да започват разкопки, които да потвърдят или отхвърлят хипотезата на учените, че останките на светеца лежат под постройката в град Демре (древното име на града е Мира, област Ликия - родното място на Свети Николай).

" Постигнахме доста положителни резултати, само че в този момент стартира същинската работа ", сподели пред вестник " Хюриет дейли нюз " Семил Карабайрям, началник на екип по изследване на паметниците в Анталия, представен от " Индипендънт ".

" Може би ще открием непокътнатото тяло на Свети Никола ", добави той.

Предполагаемата гробница се намира под каменния под на църквата, върху който има и мозайка. Всяка обособена плочка от мозайката ще би трябвало да бъде отстранена деликатно и непокътната. 

Събран е и специфичен научен екип, който да помогне в проучванията. 

Църквата " Свети Никола " в Анталия бе възобновена през последните години и се трансформира във значим обект за туризма в района. Карабайрям се надява, че в случай че бъде потвърдено, находката може да притегли по-голям брой гости.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР