Турски археолози са открили следи от човешко присъствие с 600

...
Турски археолози са открили следи от човешко присъствие с 600
Коментари Харесай

Откриха следи от хора на 600 000 години в пещера в Истанбул

Турски археолози са разкрили следи от човешко наличие с 600 000 годишна отминалост в пещерата Яръмбургаз в Истанбул, оповестява тв TRT 1, представена от ТАСС.

" Новите галерии не бяха включени в картата на пещерата, формирана през 1985-1986 година Човешките следи в пещерата датират от 600 000 година пр.н.е. Не успяхме да намерим човешки остатъци тук, само че намерихме оръдия на труда, които са изработвали ", споделя археологът Метин Албукрек.
Какво прави асфалт върху череп на 9000 години?
През 1983 година археолозите са разкрили пещера в Палестина с човешки кости, датиращи от 7-ото хилядолетие пр.н.е. Костите (особено черепите...
Прочети повече
Яръмбургаз притегля интереса на откривателите от XIX век, когато австрийският минералог Карл Едуард Хамершмид (който сменил името си на Абдула Бей след преселването си в Османската империя) станал първият човек, провел геоложки изследвания там.

През ХХ век в пещерата били осъществени археологически проучвания, финансирани от Националното географско сдружение на Турция. В момента група археолози, геолози и професионални спелеолози са почнали нова експедиция до незнайни до момента елементи от пещерата. Експертите обърнали внимание на обстоятелството, че новооткритите галерии са останали непокътнати, а сталактитите и сталагмитите не са развалени, което е изключително значимо, като се има поради, че главната част на пещерата е мощно потърпевша от ръцете на иманяри.

Яръмбургаз е изключително известна с църквата, издълбана в стените на горната пещера. Там са открити следи от селища, датиращи от интервала от горния палеолит до енеолита. По време на изследванията в пещерата са открити антични вкаменелости, скотски кости и предмети, употребявани от хората, населявали Яръмбургаз. Пещерата е кръстена на името на истанбулски квартал в Башакшехир – предградие в европейската част на града.

Според доктор Емре Куручайърли, различен член на изследователския екип, входът на пещерата е бил декориран с ниши от византийската и римската ера, а Яръмбургаз е служил като „ паметно ” място в антични времена. В Турция има единствено четири места, където са открити толкоз остарели артефакти, а находки от времената на палеолита, с изключение на в Яръмбургаз, са откривани единствено в пещерата Карин в Анталия.
Неизвестен град на ацтеките е открит в подножието на вулкан в Мексико
Руини на незнаен до момента параден комплекс на към 1000 години са разкрили археолози от INAH - Националния институт по антрополог...
Прочети повече
В Турция има доста пещери, само че в Истанбул се намират единствено няколко от тях. И нито една не е толкоз антична, колкото Яръмбургаз, добавя изданието Daily Sabah.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР